Tudomány

Több ezer úszkáló kis teknőst filmeztek le

Minden évben több százezer nőstény tengeri teknős érkezik a Costa Rica-i Ostional Nemzeti Vadrezervátumba, hogy lerakja tojásait. A rezervátumot 1983-ban alapították, kizárólag a teknősök számára, azóta ez a második legnagyobb tengeriteknős-szaporodó terület a bolygón. Egyedül a mexikói Oaxaca területén gyűlik össze több nőstény.

Hála a dróntechnológiának, most olyat láthatunk, amire egyébként szinte esélyünk sem lenne: több ezer, frissen kikelt kis teknőst, nagyrészt olajzöld fattyúteknőst, ahogyan úsznak a tengerben. A felvételeket Vanessa Bézy biológus készítette még 2016 novemberében, de most hozta nyilvánosságra a felvételeket, annak ellenére, hogy rögtön tudta: valami nagyon különlegeset filmezett le.

Az az oka a késői megosztásnak, hogy Bézy most szeretné felhívni a tömegturizmus káros hatására a figyelmet – a tojásrakóhely néhány területe ugyanis rendszeresen tönkremegy, méghozzá a tilosban járó látogatók miatt.

A videó készültekor nagyjából egy futballpályányi területre jutott 5000 kis teknős, és összesen több mint ezer focipályányi területen úszkáltak az állatok. Ezzel nagyjából egy teknős per négyzetméterre jön ki a számítás – bár a kis állatok néha lemerülnek a víz alá is, aztán feljönnek, így lehet, hogy ennél sűrűbb volt az eloszlás.

Az egyelőre nem tiszta, hogy a teknősök mit használnak tájékozódásra, és mi alapján térnek vissza egy-egy partszakaszra. Egy elmélet szerint a Föld mágneses mezejét használják tájékozódásként, egy másik szerint a tengeri áramlatokra hagyatkoznak. Az állatok valószínűleg azért járnak ekkora tömegben, mert így nagyobb biztonságban érzik magukat –

a tengeri teknősök közül ugyanis nagyon kevés éri meg a felnőttkort akkor is, ha sikerül kikelnie.

Az olajzöld fattyúteknős tojásai közül általában 0,2 százalékból lesz kis teknős, és a kicsik mindössze 1 százaléka éri meg a felnőttkort. Éppen ezért olyan fontos a védelmük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik