Tudomány

Apró szerkezet segítségével járhatnak újra a lebénultak

Itthon még nincs bevett neve az idegek munkáját érintő protéziseknek, pedig komoly fejlődés tapasztalható a neuroprosthetic szerkezetek területén. A berlini Falling Walls tudományos konferencián a szakma két úttörője, Gregoire Courtine és Jocelyne Bloch mutatták be, mire voltak képesek egy apró, gerincre helyezhető készülékkel egy olyan fiún, aki egy baleset miatt deréktól lefelé lebénult.

David jó pár évvel ezelőtt szenvedte el azt a súlyos tornabalesetet, ami egy életre véget vetett a sportkarrierjének, és tolószékhez kötötte az elkövetkező éveire – legalább is ő így gondolta. „Mostanában profi szinten NFL-t játszom a gépen, és egész sok bajnokságban részt veszek” –mondta el a berlini Falling Walls tudományos konferencián a közönségnek. Nem a sportba – igaz, csak az e-sportba – történő visszatérés volt az egyetlen dolog, amiben David tévedett: a Gregoire Courtine mérnök, Jocelyne Bloch idegsebész párosnak köszönhetően ma már járni is tud. Bár nem hosszú távon, és egyelőre elég fárasztó számára, de egy apró, a gerincére erősített szerkezet újra visszaadta az életet a lábaiba.

Fotó: Falling Walls

David bénulásának az oka, hogy a gerincvelő nem továbbítja az információkat az agyból a megfelelő helyre, az izmokhoz. Ha valamilyen sérülés hatására az agyból a gerincbe induló rostok – amiken keresztül az ingerület, vagyis a mozgást kiváltó információ végighalad – nem érintkeznek, vagy az útvonal eltömődik, akkor az információ nem jut el a megfelelő helyre, és a mozgás nem valósul meg. A gerincvelő és az abban futó rostok nem sérültek, de az izmok nem kapják meg a megfelelő információt.

Gregoire Courtine, aki a svájci Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem mérnöke, kidolgozott egy olyan eszközt, ami a gerinchez illesztve képes ezt az eltömődést, a megakadást átugrani, és segít az agy által küldött impulzusokat (vagyis elektromos lökéseket) a gerincvelőben továbbvinni.

„Ha ezeket az információkat át akarjuk vinni, akkor elektromos stimulációt kell alkalmaznunk” – mondta Courtine. „Ennek két hatása lesz. Először is újra aktiválja a domináns gerincrostokat, amik azonnal elkezdenek dolgozni. Másrészt lehetővé teszi, hogy ezek a rostok funkcionálisak is legyenek, azaz teljesen helyreáll a kommunikáció az agy és a gerincvelő között.”

Jocelyne Bloch. Fotó: Falling Walls

Ahhoz, hogy az eszközt képes legyen kipróbálni, szüksége volt egy idegsebészre is, végül Jocelyne Bloch, a Lausanne-i Egyetemi Kórház orvosa volt az, aki együttműködött vele. „Rengeteg kihívással kellett szembenéznünk, köztük az egyik legnagyobb az volt, hogy csak egy orvosilag engedélyezett eszközzel dolgozhattunk” – mondta Bloch.

„Ehhez a terápiához azonban még nem volt ilyen. Ezért olyan eszközöket kellett átalakítanunk, amiket szintén a gerincvelő stimulálására szoktunk felhasználni, de arra, hogy a fájdalmat kezeljük vele.” A kutatók végül a Medtronic prototípus-laboratóriummal dolgoztak együtt az eszköz kifejlesztésén. Az első prototípusokat egereken tesztelték, majd a kipróbált eszközt beültették David gerincéhez.

A férfi először csak laboratóriumi körülmények között volt képes mozgatni a lábát, de később készíttetett a kutatópárossal egy távirányítót, ami képes ki- és bekapcsolni az eszközt, valamint erősíteni vagy gyengíteni a jelen. David így sem tud a szó szoros értelmében normálisan járni, de képes guruló járókeret segítségével felemelni a lábait, ami már óriási előrelépés a korábbi helyzethez képest.

Az igazi kihívás a kutatók számára az volt, hogy a megfelelő helyre, időben és erősséggel tudják az elektromos impulzusokat irányítani, hiszen a járás egy elég komplex feladat, és nagyon sok ízület munkája vesz benne részt. „Nagyon fontos, hogy nem mi akarjuk elérni, hogy a beteg járjon, a saját agya irányítja a folyamatot” – mondta Courtine.

A kutatók csak a stimuláció erősségét tudják korrigálni, minden mást a beteg agya végez el.

Az igazi áttörés az volt, amikor David egyik nap magától képes volt mozgatni a lábujjait – ez azért történhet így, mert a gerincvelő rostjai lassan újratermelődnek, növekednek, és elkezdik visszaépíteni a funkciójukat. David legtöbbször még mindig csak az eszközzel képes járni, de az edzésnek és folyamatos munkának köszönhetően egy minimális mozgás visszatért a lábába is, és nagyobb erőfeszítésekkel, segítséggel, de magától is képes néhány lépést megtenni.

Fotó: Falling Walls

David az első, akibe ilyen eszköz került, de biztosan nem az utolsó – a két kutató folyamatosan kísérletezik azon, hogy az implantátumot egyre jobbá fejlesszék. A cél persze az, hogy a gerincsérült embereknek visszaadhassák a járás képességét, még hatékonyabban, mint ahogy azt Davidnél tették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik