Tudomány

Erősen eltúlozzuk az erdőirtás klímahatásait

Az amazonasi erdőtüzek kapcsán gyakran jött elő, mennyire fontos szereplői a klímaváltozás elleni harcnak a fák: megkötik a légkörben található szén-dioxidot, ráadásul oxigént is termelnek, ezért nagyon sokat tudnak segíteni a globális felmelegedés hatásainak csökkentésében. Ez kétségkívül igaz, csakhogy a jelenlegi modellek hibásak – legalább is ez derült ki egy friss kutatásból, amit az Ohio Állami Egyetem és a Yale kutatói végeztek.

A mezőgazdasági célból történő erdőirtás 92 millió tonna szén felszabadulásáért volt felelős 1900 óta

egészen mostanáig – ez a szám magában is elég durva, de mindössze körülbelül az ötöde annak, amit szakértők eddig számoltak. A friss kutatás előtt ugyanis általánosan elfogadott az volt, hogy az elmúlt évszázadban 484 millió tonna szén került a levegőbe a deforesztáció miatt. Ez a 484 millió tonna nagyjából egyharmada az ugyanezen idő alatt emberi forrásokból az atmoszférába került mennyiségnek.

A különbség azért ilyen drámai, mert a korábbi számítások nem vették figyelembe az erdőirtás mellett elültetett fák mennyiségét, valamint más erdőmenedzsment rendszereket, amelyek azért jócskán enyhítettek a hatáson. A  Journal of Forest Economics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új modell ezeket az újratelepítéseket is figyelembe veszi, és így reálisabb képet ad a bolygó erdőtakarójáról.

Fotó: iStock

Az erdőtelepítések és erdőmenedzsment sokkal többet nyom a latban, mint ahogyan azt eddig gondoltuk volna: korábban úgy számolták, hogy az erdőirtáshoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátások az ember okozta összkibocsátás 27 százalékát teszik ki, az új számítások szerint azonban ez mindössze 7 százalék.

A faültetés lehet az emberiség egyetlen reménye
Sok kutató szerint túlzás az állítás, de rengeteg a szabad hely a Földön, ahová tényleg lehetne ültetni.

Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás nem azt mutatja, hogy nem számít az erdőirtás környezeti szempontból – sokkal inkább azt, hogy az erdőtelepítések és a faültetések mennyire fontosak, és milyen óriási mértékben tudják ellensúlyozni a káros tevékenységet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a világszerte egyre nagyobb figyelmet kapó faültetési akciók sikeresek és népszerűek legyenek – már egy fa elültetésével is segíthetünk a légkör szennyezettségi szintjén.

Elon Musk brutális pénzt költött faültetésre
Átnevezte magát Treelon Muskra, és csatlakozott egy olyan, Youtube-on zajló kezdeményezéshez, amelynek a célja 20 millió fa ültetése ez év végéig.

Az Ohio Állami Egyetem kutatója, Brent Sohngen, egy sajtóközleményben elmondta, hogy ha az országok kormányai a fenntarthatóbb erdőgazdálkodást és a faültetést is támogatnák, rengeteg káros anyagtól menthetnénk meg a légkört, és hatékonyan harcolhatnánk a klímaváltozás ellen is. „Lehetséges úgy igazgatni a világ erdőit, hogy sokkal több szént kössenek meg” – írta. „A trópusi erdőkben is megköthető egy nagyobb mennyiség, amihez nem érdemes nyúlni, és az ültetett erdőkben is be lehet zárni lényeges szénmennyiséget.”

Persze arról nem szól a kutatás, hogy az erdőirtás ökológiai következményei milyen súlyosak – lehet, hogy a levegőbe jutó szén-dioxidot a telepített fák megkötik, de ezekbe az erdőségekbe már nem költözik be olyan állat- és növényvilág, mint amilyen a természetes erdőkben kialakult. A kutatás csak a levegő tisztaságára és a klímaváltozás ehhez köthető hatásaira koncentrált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik