Tudomány zöldövezet

Tízmilliárd fát fognak elültetni Pakisztánban

Pakisztán egyes tartományaiban az elmúlt években több jelentős erdőtelepítési projekt is indult, ezúttal azonban egy minden korábbinál nagyobb, országos szintű projektet hoztak létre.

Imran Khan pakisztáni miniszterelnök vasárnap hivatalosan is elindította azt a kezdeményezést, melynek célja tízmilliárd facsemete telepítése – írja a Tribune. A vasárnapi esemény során országszerte mintegy 1,5 millió fát ültettek el.

A kezdeményezéshez csatlakozó önkéntesek 190 ponton vehettek át facsemetéket. A hosszú távú cél az úgynevezett Tízmilliárd Fa Cunamija nevű projekt megvalósítása, mellyel öt év alatt tízmilliárd fát telepítenének.

Amin Aszlam, Khan klímaügyi tanácsadója szerint a korábbi miniszterelnök, Navaz Sarif által meghirdetett Zöld Pakisztán Programot teljes egészében be fogják illeszteni a Tízmillió Fa Cunamijába.

2014-ben a Hajber-Pahtunhva nevű közigazgatási területen létrehoztak már egy hasonló kampányt, a Milliárd Fa Cunamiját. Aszlam szerint azt a projektet nemzetközi szinten is elismerték, ezúttal pedig országos szintre akarják emelni a vállalkozást.

A fatelepítés célja az, hogy arra ösztönözzék a vállalatokat, az ipari szektort, a szervezeteket és a civil társadalmat, hogy együtt alakítsák zöldebbé Pakisztánt. A kezdeményezéssel emellett arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a faültetés rengeteg előnnyel jár.

Aszlam azt nyilatkozta, hogy a nagyszabású kampány során 200 alkalommal fognak országos fatelepítéseket rendezni.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik