Tech

Elon Musk brutális pénzt költött faültetésre

Nemrég a híres youtuber, Jimmy “MrBeast” Donaldson fontos kezdeményezést indított el: más népszerű youtubereket fog össze, hogy együtt húszmillió fát ültessenek el 2019 végére, vagyis az évtized végéig – írja a The Verge. A kezdeményezéshez eddig is olyan nagy nevek csatlakoztak, mint  Mark Rober (8,7M feliratkozó), Rhett & Link (4,5M feliratkozó), Marshmello (40,2M feliratkozó), iJustine (6,1M feliratkozó), Marques Brownlee (9,5M feliratkozó), The Slow Mo Guys (13M feliratkozó), Ninja (22,4M feliratkozó), Simone Giertz (1,9M feliratkozó), Jacksepticeye (22,9M feliratkozó), vagy a Smarter Every Day (7,3M feliratkozó), most viszont sikerült egy nagykutyát is befogni: Elon Musk bejelentette, hogy egymillió dollárt, vagyis egymillió fa ültetésére szánt összeget ajánl fel az ügynek.

A platform azért a Youtube, mert a videóóriás bejelentette, hogy az adományoknál átvállalja a tranzakciós költségeket, amivel lényegesen kevesebb pénzbe kerül valakinek adakoznia. A #TeamTrees hashtaggel bármelyik youtuber arra biztathatja a feliratkozókat és nézőket, hogy adományozzanak a bolygó kicsit zöldebbé tevése érdekében. A youtuberek célja a támogatáson kívül az, hogy minél több környezettudatossággal és klímaváltozással foglalkozó videó kerüljön be a legnépszerűbb és trending tartalmak közé, és

ezzel a felhasználók kezdőlapjára is felkerüljenek az ilyen tematikák.

A kezdeményezés egyébként májusban indult, amikor MrBeast feliratkozótábora elérte a 20 milliót: a youtuber követői minden közösségimédia-platformján arra biztatták, hogy húszmillió fa elültetésével ünnepelje meg a mérföldkövet. Donaldsonnak egyáltalán nem újdonság az ilyen jótékonykodás, és az erre való figyelemfelhívás, karrierje alatt több jótékonysági ügyben is részt vett már.

A youtuber az Arbor Day Foundationnel közösen rendezi a kezdeményezést, amely az egyik legnagyobb nonprofit szervezet, amely faültetésre is szakosodik. Az alapítványnak saját kihívása is van, ami 100 millió fa elültetését fogadta meg 2022 év végéig.

Elon Musk, jó twitterhuszár lévén a közösségi médiában figyelt fel a kezdeményezésre, és Twitteren kezdett el érdeklődni, hogy milyen fákat ültetnek a beérkezett adományokért cserébe. MrBeast válaszolt, hogy még az Antarktiszra is kerülnek fák, és a fajtájuk attól függ, hova ültetik őket. Ezután Musk úgy döntött, ő is beszáll, méghozzá egymillióval, ami szépen meglökte az ültetett fák mennyiségét – csakhogy az ő hozzájárulása nélkül is simán összejött már a hatmillió dollár. Ami persze nem baj – minél több fát ültetünk, az annál jobb lesz a bolygónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik