Tudomány

Huszonhatmilliárd fát ültet Kína

Ennyi fát készül ültetni Kína a következő egy évtizedben a fokozott környezetvédelemre hivatkozva.

A tervek szerint évente átlagosan 650 millió embert, vagyis az ország lakosságának a felét mozgósítják az ambiciózus cél elérésére – közölte Csang Jongli – Zhang Yongli – a Nemzeti Erdészeti Hivatal vezetője.

A szakember az önkéntes faültetési kampány harminc évvel ezelőtti elindítása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón beszélt a tervekről.

Az idei év első 11 hónapjában nagyjából 614 millió kínai vett részt a kezdeményezésben: az önkéntesek hatmillió hektárnyi területre 2,51 milliárd fát ültettek szerte az országban.

A nagyszabású erdősítés bejelentése illeszkedik a kínai vezetés ígéretébe, amely szerint növelni fogják “erdőségeinek szén-dioxid elnyelő kapacitását”, hozzájárulva a klímaváltozás hatásainak kezeléséhez.

Az éghajlatváltozás elleni hivatalos kínai akciótervet tartalmazó novemberi fehér könyv számos környezetvédelmi kezdeményezést sorol fel. Ezek között szerepel az ország északi részén és a Jangce-folyó mentén építendő szélfogó erdősáv, a mezőgazdasági területek újrafásítása, a létező erdőségek védelme, a Pekinget és a Tiencsint sújtó homokviharok kordában tartása.

A kormány emellett ígéretet tett arra is, hogy a jelenleg legelőként használt területeket ismét füves vidékekké alakíttatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik