Tudomány bbc history

Szállodával építették körbe a templomot

Mint tudjuk Athén, az egykor dicsőséges görög polisz a török uralom idején nem sokat őrzött meg régi fényéből. Az ókori romok mellett kevés maradandó épület született az itt valóban sötétnek számító középkor évszázadai alatt, és a szűk utcákat szegélyező, roskadozó házak nagy részét nemes egyszerűséggel lebontották a függetlenség elnyerése után, a város XIX. századi fejlesztései során.

A templom is veszélybe került

Kivételt képezhettek az egyházi épületek, amelyek ugyan általában nem voltak sokkal impozánsabbak, mint környezetük, de szakralitásuk mégis nyújtott nekik némi védelmet.

Így történt ez azzal a XVI. századi templommal is, amely eredetileg egy Héraklész-templom romjaira épülhetett, és ma Athén belvárosában áll. Az Agia Dinami, azaz a Szent Erő nevet viselő aprócska, egyhajós templom is túlélte, amikor a környék házait az 1830-as években lebontották, hogy kiszélesítsék az itt futó utcákat.

Amikor aztán az 1950-es években a környéket újra átépítették, a görög kormány a templomot is magában foglaló háztömb helyén tervezte felépíteni az Oktatás- és Vallásügyi Minisztérium új, impozáns épületét.

Fotó: athenswalk / Wikipedia

Megbújik az árkádok alatt

Az egyház azonban nem volt hajlandó átadni az államnak, és ezzel lebontásra ítélni a templomot, a hosszú huzavona vége az lett, hogy a minisztériumot egyszerűen ráépítették a kis épületre, amely ma ott szerénykedik a hatalmas, modern, 2016 óta már szállodaként üzemelő tömb egyik árkádja alatt, a turisták és járókelők legnagyobb örömére.

Ha hihetünk a legendáknak, nem ez az első alkalom, hogy a templom az ellenállás jelképeként szolgált, amikor ugyanis a XIX. századi függetlenségi háború idején a törökök lőszert gyártattak az épületben, a görög munkások egy – valóban létező, azóta megtalált – alagúton keresztül a lőszer egy részét a barlangrendszerbe, majd onnan egyenesen a felkelők kezébe juttatták el.

Kiemelt kép: C messier / Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik