Tudomány

Rövidebb életre számítson, ha sokat ül a képernyő előtt

Az Oregon Állami Egyetem kutatása kimutatta, hogy a képernyőkből áradó kék fény nemcsak a retinának nem tesz jót, hanem az agyban található sejteket is roncsolja, ezzel pedig rövidíti az élettartamot – olvasható egy sajtóközleményben.

Az Aging and Mechanisms of Disease tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan kutatásról számol be, amelyben 12 órán keresztül kék fénynek tettek ki muslicákat – azért ezeket az állatokat, mert a sejtszintű fejlődésük nagyon hasonló, mint a nagyobb állatoké és embereké. Ha a 12 óra  hosszúnak tűnhet, érdemes belegondolni, mennyi időt töltünk mi is a képernyők előtt: a legtöbb ember a 8 óráját is laptop vagy számítógép előtt dolgozza le, majd hazafelé a telefonját nyomkodja, végül leül a tévé elé, ezek mindegyike ugyanilyen kék fényt bocsát ki magából.

Fotó: iStock

A muslicák két kontrollcsoportját 12 órán keresztül teljes sötétségben, és teljes világosságban, de kék fény nélkül tartották, hogy biztosan semmiféle kék fény ne érje őket.

Az első csoportnál komoly roncsolódást találtak a retina és az agy sejtjeiben is, többek között az állatoknak csökkent a mozgáskészségük, kevesebbet másztak fel a terráriumuk falára, mint azok, amelyeket sötétségben tartottak. Még azok a mutáns muslicák is, amelyeket direkt úgy neveltek ki, hogy ne fejlődjön ki a szemük, is sérültek, és az agyukban a sejtek roncsolódtak.

A kutatók kimutatták, hogy a fényen élő muslicáknak kicsit lecsökkent az élettartamuk a sötétségben élőkhöz képest, de

a kék fénynél tartott állatoknál ez a különbség drámaian megugrott.

A kutatás persze nem vetíthető le teljes egészében emberekre, de fontos jelzés lehet arra, hogy aki teheti, kerülje el a kék fényt, hiszen még akkor is lecsökkentheti az élettartamot, ha nem is látjuk a szemünkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik