Élet-Stílus

Nem tud rendesen elaludni? A telefonja lehet a hibás

Vannak rossz szokásaink, beidegződéseink, amikről nem is tudjuk, mennyire károsak lehetnek az egészségünkre. Nem ártana jobban odafigyelnünk ezekre!  A lefekvés előtt nagy adagban „fogyasztott” kék fény például alvászavart okozhat. Megmutatjuk miért, és hogyan kerülheti el ezt a veszélyt.

Nem könnyű elaludni egy pörgős nap után. Az emberek fejében még az aznapi események és a másnapi teendők sora kavarog, és kifejezetten nehéz kikapcsolni, hogy végre a pihenésre tudjunk koncentrálni.

Pedig az emberi test úgy van megalkotva, hogy nem megy neki csak úgy automatikusan az alvás. Az alvás ugyanis egy több szakaszból álló folyamat, amelynek része az alvás előtt, még ébren töltött időszak is. Ilyenkor hangolódik rá a testünk arra, hogy felkészüljön a pihenésre.

Sokan úgy próbálják kikapcsolni az agyukat, hogy az ágyban fekve, vagy lefekvés előtt közvetlenül még videókat néznek, vagy a telefonjukon olvasnak. Sőt, sokan egyáltalán nem kapcsolják ki a tévét vagy a számítógépet alvás közben.

Veszélyes kék fény

A napi gondolatok más irányba terelése ugyan segíthet abban, hogy az agyunk megnyugodjon, de a pihentető alvásnak kifejezetten rosszat tesz. Az ember úgy lett kitalálva, hogy igazán jól aludni csak csöndben és sötétben tud.

Bármelyik negatív környezeti hatásnál rosszabb, ha a telefonunkat, táblagépünket, vagy a számítógépünket nézegetjük elalvás előtt. A Harvard Medical School tanulmánya laborvizsgálatokkal igazolta, hogy az ilyen eszközök által kibocsátott kék fény csökkenti a szervezetben az elalvást segítő melatonin hormon szintjét.

Ebben a vizsgálatban 12 személyt teszteltek majdnem két héten keresztül. Az első öt napban hagyományos könyveket olvastattak velük elalvás előtt, a következő öt napban pedig táblagépet kellett nézniük. A vizsgálat szerint az utolsó öt napban a szervezetük melatoninszintje jelentősen csökkent.

Egyszerű kikapcsolni

Miért baj ez? Mert melatonin hormon hiányában nem tudunk igazán pihentetően aludni, ami pedig hosszú távon komoly betegségekhez vezethet, akár szív- és érrendszeri rendellenességek is kialakulhatnak miatta.

A megoldás is viszonylag egyszerű. Lefekvés előtt fél-egy órával már tegyük félre az összes ilyen „kütyünket”, és inkább olvassunk egy könyvet. A szépirodalom olvasása egyébként is segít abban, hogy könnyebben elaludjunk, és ez a fajta történetfolyam az agyunkat hamarabb juttatja el az álmodás állapotába.

De ha semmiképpen nem tudunk elszakadni az eszközeinktől, akkor érdemes bekapcsolni rajtuk a kék fény szűrését, vagy éjszakai üzemmódot. A legtöbb telefonban és táblagépben ez már gyárilag is benne van, és ezzel a rendszer lefekvés előtt kiszűri a kék fényt és megnyugtatóbb színárnyalatban jeleníti meg az információkat. A szemünket is csak pár pillanatig zavarja ez, mert rendkívül hamar hozzászokik.

Szponzorált tartalom

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária, a Sedacur forte forgalmazója támogatta.

Fotó: Frédéric Cirou / Altopress / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik