Tudomány

Radioaktív anyagok szivárognak az antarktiszi jégből

Az 1950-es években egy sor nukleáris fegyvertesztet végeztek az Antarktiszon, aminek még ma is érezni a nyomát – legalább is ez derül ki egy friss kutatásból, ami megállapította, hogy az antarktiszi jégtáblák még mindig radioaktív klórt engednek magukból.

Amikor egy atombomba felrobban a tenger közelében, a klór 36-os izotópja az egyik radioaktív anyag, ami a neutronok és a tengervízben található klór kölcsönhatásával létrejön. Az 1950-es és ’60-as évek tesztelései után, úgy tűnik, már minden sugárzó izotóp mennyisége visszakerült a természetes állapotába, olyanba, ami az emberre már nem veszélyes –

csak a klór 36-os izotópja nem, legalább is a friss tanulmány szerint.

A ScienceAlert szerint az Európai Kutatóközpont és az Aix Marseille Egyetem kutatása most az atmoszférában találta meg a klór-36-ot, ami egyértelmű jele annak, hogy a bombakísérletek idejéből maradt fenn az anyag – természetes formájában ugyanis a jégtáblákba mélyen bezárva található, a kutatók arra használják, hogy a tömbök korát határozzák meg.

2008-ban tízszer annyi volt a klór 36-os izotópjának mennyisége az orosz Vosztok kutatóbázis körül, mint amennyinek természetesen lennie kellene. A mennyiség még így is kicsi ahhoz, hogy a Föld atmoszférájának összetételét komolyan befolyásolja, de a kutatóknak fontos jel a mért mennyiség azzal kapcsolatban, milyen sokáig megmarad az izotóp még akkor is, ha a többi radioaktív anyag már kimutathatatlan.

Fotó: iStock

A kutatók azt is felfedezték, hogy az izotóp az 1998-as mérések óta feljebb kúszott a jégtáblák mélyebb rétegeiből, amit szintén nem gondoltak volna. Az eredmények újabb információkat adhatnak a szakértőknek a bolygó légköréről és annak mozgásáról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik