Tudomány

Több évtizedes rejtélyt oldhattak meg

Szakértők egy csoportja úgy véli, végre sikerült kideríteniük, hogy miért zöld színűek egyes jéghegyek az Antarktisznál – számol be az Live Science. A kutatók szerint a kulcs az lehet, hogy a helyi gleccserek alatt nagy mennyiségű vas-oxid-por található, amely aztán a tengeri jégben halmozódhat fel. Ha ez igaz, akkor a zöld jéghegyek fontos szerepet tölthetnek be a régió tápanyag-körforgásában.

A jéghegy képes az óceánban távolra szállítani ezt a vasat, majd ott megolvadva juttatja el azt a fitoplanktonhoz, amelyek tápanyagként hasznosíthatják

– nyilatkozta Stephen Warren, a Washingtoni Egyetem munkatársa és a csapat vezetője. Warren több mint 30 éve vizsgálja a csak az Antarktisznál fellelhető zöld jéghegyeket. A kutató szerint a jégtömegek különlegességét nemcsak színük adja, hanem tisztaságuk is: a zöld jéghegyekben nincsenek buborékok. A legtöbb jégtömeg fehér vagy kékes árnyalatú, általában minél kékebbek, annál idősebbek és annál kevesebb buborékot tartalmaz.

A kutatók eleinte úgy gondolták, hogy a zöld jéghegyek valamilyen szerves anyagnak köszönhetik egyedi színüket, az elemzések azonban nem mutattak ki szokatlan szervesanyag-szintet. Az új vizsgálat során ugyanakkor Warren és kollégái felfedték, hogy a Amery-selfjég alatti tengeri jégben 500-szor több a vas, mint a fent található gleccserekben. Az anyag utóbb oxidálódik, és tengeri sóval keveredik, ahogy a jég mozgatja.

A jégselfről leváló, a szemcséktől zöldes árnyalatú jéghegyek aztán messze szállítják a vas-oxidot.

Fontos kiemelni, hogy Warrenéknek további mintavételekre lesz szükségük, hogy igazolják elméletüket.

Kiemelt fotó. AGU/Journal of Geophysical Research: Oceans/Kipfstuhl et al 1992.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik