Tudomány

Óriási vulkán tör ki a Naprendszerben

Az elmúlt évek során összegyűjtött megfigyelési adatok alapján kutatók elég biztosra mondják, hogy gyakorlatilag bármelyik pillanatban kitörhet egy vulkán a Jupiter Ió nevű holdján. Az objektum a Naprendszer geológiailag legaktívabb égitestje, nem csoda, hogy már érik egy kitörés, amit

a szakemberek szeptember közepére saccolnak.

A földi vulkánok általában a saját kiszámíthatatlan napirendjüket követik, de nem ez a helyzet Lokival, az Ió legnagyobb tűzhányójával. A jelenség annyira aktív, hogy amikor a 200 kilométer széles Loki kitörni készül, a Földről is tökéletesen látszik távcsövek segítségével, ezért a földieken kívül ez a Naprendszer legjobban tanulmányozott tűzhányója.

Fotó: Arizonai Bolygótudományi Intézet

Az elmúlt húsz évben az arizonai Bolygótudományi Intézet kutatója, Julie Rathbun a Loki kitöréseit figyelte, ezért valószínűleg lehet hinni neki, ha azt mondja: a következőt szeptember közepére jósolja. A legutóbbi ilyen becslése 2018 májusában volt, amikor igaza is lett – írja a Gizmodo.

A Loki, csakúgy, mint névadó istene, elég kiszámíthatatlan: 1988 és 2000 között jellemzően 540 napos intervallumokban tört ki, de 2000-ben valami megzavarhatta, mert rendszertelen kezdett lenni. 2013-ban aztán újra átállt a rendszerességre, 475 napos intervallumokkal tört ki, és minden kitörés nagyjából 160 napig tartott.

A kiszámíthatóság oka a szakember szerint az, hogy a Loki hatalmas, így az olyan apró változások a holdon, amik egy kisebb vulkánt befolyásolnának, a Lokira nem hatnak, ezért a kitöréseket csak az alapvető fizikai folyamatok határozzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik