Tech

A jövővel csábít a Google

project-glass (project glass, )
project-glass (project glass, )

Az idei I/O konferencia első napján a cég osztatlan sikert aratott a várt fejlesztésekkel és a meglepetésszerű bemutatókkal egyaránt.

A fejlesztői parádé tagadhatatlan sztárja a Project Glass névre hallgató okosszemüveg volt, amely a Google egyik alapítója és vezére, Sergey Brin szerit az okostelefonok utáni következő nagy lépés a hordozható informatika terén.

S bár többek szerint a nagy felhajtás mögött nincs másról szó, mint egy szemüvegre szerelt kameráról, ami vezeték nélküli technológiával közvetíti a képet, a magunk részéről továbbra is reménykedünk abban, hogy a fejlesztésnek az eredeti pletykáknak megfelelően vagány készülék lesz a vége.

Az biztos, hogy az extrém sportolókkal végrehajtott bemutató látványos, azonban még így némileg soknak tűnik az az 1500 dollár (majdnem 350 ezer forint), amennyiért a fejlesztők korlátozott példányszámban előrendelhették az eszközt. A felhasználók ennél végül nyilván sokkal olcsóbban fognak hozzájutni, azonban az elfogadható ár-érték arányhoz akkor is elengedhetetlen lesz a funkciók bővítése.

A másik váratlan bejelentés a Nexus Q volt, ami gyakorlatilag egy androidos készülékekkel irányítható, gömb alakú médiadoboz. A Google Play-re és YouTube-ra specializálódott eszközzel a felhőből hívhatjuk le a médiatartalmat, amit aztán az otthoni készülékeken (tévé, hangfalak) tudunk lejátszani.

A dizájn meggyőző, s bár a legtöbb funkció nem igazán számít újdonságnak, a Google azzal próbálja kiemelni a tömegből, hogy közösségi kütyüként mutatja be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy házibuliban bármely ismerősünk (aki androidos készüléket használ) belenyúlhat a lejátszási listába – felvehet új számokat és módosíthatja a lista sorrendjét. Tetszetős, mégsem valószínű, hogy a következő 300 dollárunkat (majdnem 70 ezer forintot) erre költenénk.

De ha már médiatartalomról esett szó, érdemes megemlíteni, hogy a cég online boltja, a Google Play is immáron többet kínál. Egyrészről beköltöztek a letölthető filmek és sorozatok, másrészről 600 ezer alkalmazást lehet elérni – ingyeneseket 190, fizetőseket 132 országban -, melyeket összesen eddig 20 milliárdszor telepítettek. (Összehasonlításképp az Apple az App Store-ban 650 ezer alkalmazással büszkélkedik, amit összesen 30 milliárdszor töltöttek le.)

Persze ezt a sok-sok tartalmat valamin le is kell játszani/futtatni, úgyhogy a Google – és erre lehetett számítani – bemutatta Nexus 7 névre hallgató táblagépét, amely várható 200 dolláros árával minden bizonnyal a hasonlóan beárazott Kindle Fire konkurense lesz.

Az ár mellett a koncepció szempontjából is hasonlít az Amazon és a Google készüléke, vagyis elsősorban nem a hihetetlen technikai specifikációkkal,  hanem az elérhető tartalommal és ennek gyönyörű lejátszásával/megjelenítésével kíván hódítani.

Ugyan a Kindle Fire ezzel nem győzte le az Apple iPadet (sőt), azonban a Nexus 7-nek van egy titkos fegyvere, méghozzá z Jelly Bean fedőnevű Android 4.1 operációs rendszer, amely ugyan nem oldja meg az Android és készülékei digitális fragmentációját, azonban minden korábbi Android-verziónál okosabb, szebb és gyorsabb. Sokkal gyorsabb.

A Galaxy Nexus, Nexus S és Xoom készülékeken már július közepén elérhető rendszer legnagyobb hibája – a kritikusok általános véleménye szerint -, hogy kezdőbetűi megegyeznek Justin Bieberével. S bár ez szerintünk nem von le túl sokat az értékéből, az eddig látottak alapján mi sem tudunk nagyobb hiányosságot felfedezni benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik