Tudomány

Itt nézheti meg, hol pusztítanak most erdőtüzek a bolygón

A napokban leginkább csak az amazonasi medence tűzvészeiről lehetett hallani, ami jelenleg tényleg az egyik legégetőbb környezeti probléma, de mellette rengeteg helyen tombol hasonló erdőtűz. A NASA térképén egészen pontosan nyomon lehet követni, hogy hol ég jelenleg az erdő vagy a bozótos.

„Ami Brazíliában folyik, az valójában klímaháború”
Politikai okokból vezetnek oda, hogy ekkora a tűz, és politikai nyomás hatására lehet rajta segíteni is.

Az amazonasi helyzet tényleg komoly probléma, hiszen az esőerdőt a Föld tüdejének szokás nevezni, rengeteg szén-dioxidot kötnek meg itt a növények, ráadásul a mangróvés természetes növénytakaró a folyóban lévő algákat is táplálja, ami megint csak oxigént termel. Az erdőtüzek nemcsak a növényekben, hanem a talajban eltárazott szén-dioxidot is képesek feloldani. Ez az amazonasi esőerdő esetében nem akkora baj, mint mondjuk Szibériában, ugyanis viszonylag vékony a talaj. A tajgán azonban az, ha a tűz eléri a tőzeges talajt, ahol több ezer éve rakódik el a szén, már nagyobb probléma.

Fotó: NASA

És ahogy a térképen látni lehet, Szibériában is bőven tombol erdőtűz. A másik nagy terület, amit tűzvész pusztít, az Afrika déli területe.

Érdemes azt is tudni, hogy az Amazonas vidékén sokkal nehezebb az oltás, mint mondjuk Szibériában, ahol ugyan elzártabb területek lángolnak, de Oroszország jobban fel van készülve az ilyen helyzetekre.

A térképet ide kattintva lehet böngészni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik