Tudomány

Az ember okozhatta az amazonasi esőerdőt pusztító tűzvészt

Jelentős mennyiségű terület van különösen nagy kockázatnak kitéve az Amazonas-medencében a folyamatosan terjedő lángok miatt – írja a BBC. A közösségi médiában rengeteg álinformáció terjed a tűzről, a Twitteren és az Instagramon például #PrayforAmazonas tag alatt futhat bele az ember hamis adatokba – számol be a CNN. Egyesen posztokban kontrollált lángokról, illetve nem is Brazíliát érintő tűzvészről írnak, így felmerülhet a kérdés,

mennyire is súlyos a helyzet.

Tény, hogy évtizedek óta nem alakult ki hasonló tűzvész a brazil esőerdőben, de mi is lehet az oka a mostani katasztrófának?

A brazil űrkutatási ügynökség szerint az év során eddig rekordszámú tűz gyulladt Amazónia területén. Bár a tűznek gyakran természetes oka van, így szárazság, villámok és forróság, a környezetvédelmi szervezetek és kutatók úgy vélik, hogy a jelenlegi tűzvészt favágók és mezőgazdasági dolgozók okozhatták.

Munkájuk során gyakran hoznak létre irányított erdőtüzeket különböző méretű területek megtisztítására, aminek a felügyelete kicsúszhatott a kezükből. A kiirtott részeken további mezőgazdasági munka végezhető, a legtöbb gazda állattartásra használja fel. Jair Bolsonaro, brazil elnök ipart támogató mentalitása sem segíti az ügyet. Az idén brazil elnök nyíltan szimpatizál a fakitermelő cégekkel, háttérbe helyezve az őslakosok érdekeit. Beiktatása óta a környezetvédelmi ügynökség kevesebb büntetést osztott ki, lazított a szabályozásokon, ezzel is támogatva az Amazonas-medence kihasználását.

A tűzvésszel kapcsolatban az  elnök azt mondta, nincsen elég emberük, illetve megfelelő anyagi hátterük, hogy megküzdjenek a lángokkal. Ricardo Galvãót, a brazil űrkutatási ügynökség vezetőjét előző hónapban menesztették, miután megerősítette, hogy az erdőirtás 88 százalékkal magasabb volt júniusban, mint az előző évben ugyanekkor. A kormány leállította a környezetvédelmi szervek támogatását is.

Bolsonaro úgy gondolja, az erdőtüzek mögött ezek az anyagilag gátolt csoportok állhatnak, bár állítását nem tudta tényekkel igazolni.

A szervezetek abszurdnak nevezték az elnök állítását, amivel véleményük szerint elvonja a figyelmet az illegális erdészeti tevékenységekről.

Brazíliában egyre gyakoribbak az erdőtüzek, a legveszélyesebb állapotok az északi területeken uralkodnak. A mostani tűzvész terjedését az alábbi, 12 óránként frissülő térképen lehet nyomon követni.

Ugyanakkor nem csak Brazíliát fenyegetik a tüzek, Venezuela és Bolívia, illetve egyéb régióbeli országok területén is megnövekedett a tűzesetek száma. Míg Brazíliában mérsékelt a tűzzel felvett harc, addig Bolívia légi tűzoltó osztagot és vészhelyzeti munkásokat is az érintett térségekbe küldött, és igyekeznek menedékhelyre gyűjteni a lángok elől menekülő állatokat.

Kiemelt kép: HO / NASA EARTH OBSERVATORY / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik