Nagyvilág

G7-csúcs: 20 millió dollárral segítik az amazonasi erdőtűz megfékezését

Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7 országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón.

Macron elmondta, az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről, tudósít az MTI.

A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt. A Fehér Ház azt közölte, Trump indiai és német kormánytagokkal tárgyalt, ezért más képviselte őt az ülésen, írja a CNN.Macron egyébként különleges ajándékkal lepte meg a G7 országcsoport vezetőit, hogy emlékezetes maradjon számukra a biarritzi csúcs: mindenkinek egy halászhálók újrahasznosításával készült órát nyújtott át a tárgyaláson. A karórák napelemmel működnek. A francia elnök ezzel szimbolizálta, hogy nemzetközi összefogásra van szükség az óceánok védelme és a fenntarthatóság témakörében.

Kiemelt kép: Francois Mori / POOL / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik