Tudomány

Újabb szívszorító képen, hová vezet az óceánok szennyezése

James Garnett állatorvos szívszorító fotót tett közzé: az állatorvosi asztalon egy elpusztult delfin fekszik rajta teljesen halászhálóba gabalyodva. Az állatot még 2017 decemberében fogták el és vizsgálták meg, de most került ki a netre róla a szomorú kép. A tengeri állatokkal foglalkozó szakértő szerint nagyon gyakori az ilyen a brit partok mentén, és nemcsak a delfinekre, de a többi fajra, köztük a fókákra is komoly veszélyt jelent – írja a Cornwall Live.

A szakember szerint rengeteget foglalkozunk a mikroműanyagokkal, ami nem baj, viszont nem esik szó arról, hogy mennyi állat gabalyodik bele még aktív és már hátrahagyott halászhálókba, ami jelenleg az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a tengeri fajokra. A mikroműanyagok hatásairól egyelőre keveset tudunk, és kutatni is kell a témát, de foglalkozni kell a sokkal égetőbb kérdésekkel is.

Minden évben több százezer elhasznált halászháló kerül az óceánokba, amelyeket aztán az áramlatok felkapnak, az állatok pedig beléjük kavarodnak. A háló és egyéb halászati eszközök akadályozzák őket a mozgásukban, a táplálkozásban, és akár meg is fojthatják őket. A kereskedelmi halászat ráadásul továbbra is az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti a vízi biodiverzitásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik