Tudomány

Meglepő dolog derült ki a fiatalkori depresszióról

A Montreali Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a képernyő előtt töltött idő közül melyik készülék az, ami a leginkább rossz hatással van a fiatalok mentális egészségére. A JAMA Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a videojátékok, a tévé, a számítógép és a telefon közül az utóbbinak van a legnagyobb hatása, méghozzá korántsem pozitív irányban.

Meglepő eredmény volt ugyanakkor, hogy a videojátékok épphogy boldogabbá teszik a tiniket.

Az átfogó kutatás összesen 4000 fiatalt követett végig négy éven keresztül 31 kanadai iskolában, a hetedik és tizenegyedik osztály között. A fiataloknak saját bevallás alapján kellett feljegyezniük, hogy mennyi időt töltenek a különböző képernyők előtt. Az átlagos idő, amit egy gyerek bevallott, 6-7 óra volt.

A kutatásvezető Patricia Conrad egyértelműen a közösségi médiát sorolta fel a telefonhasználat legkárosabb aspektusaként, ami szerinte szociális összehasonlításhoz vezet, és ezért káros a mentális egészségre.

Forrás: AFP

Az is kiderült, hogy azok a fiatalok, akik egyébként is hajlamosak a depresszióra, sokkal valószínűbb, hogy tüneteket mutatnak akkor, ha sok időt töltenek telefonozással.

Meglepő eredmény volt, hogy a videojátékok nemhogy negatív hatással lettek volna a mentális egészségre, de a fiatalok egyenesen boldogabbnak érezték magukat tőlük. A válaszadók 70 százaléka nem magában, hanem a barátaival játszott, és egyáltalán nem szigetelődött el szociálisan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik