Tudomány

Meglepő helyről jöhet a depresszió gyógymódja

Egyre többet tudunk arról, hogy a bélflórának tulajdonképpen mekkora szerepe is van az egész szervezet működésében – most kiderült, hogy akár a depressziós tüneteket is lehet enyhíteni akkor, ha figyelünk a mikrobiom megfelelő arányaira. A Philadelphia Gyerekkórház és a Philadelphiai Egyetem közös kutatásából kiderült, hogy már csak a bélbaktériumok okozhatnak olyan gyulladásos folyamatokat az agyban, amelyek depresszióhoz vezetnek – írja a Science Daily.

Kutatók már egy ideje tudják, hogy az emésztőrendszer és az agy hatással vannak egymásra. Azoknak, akik depressziótól vagy bármilyen hasonló mentális rendellenességtől szenvednek, a bélflórájuk teljesen más, mint az egészséges embereknek. Most viszont az is kiderült, hogy

már magában a stresszre reagáló baktérium okozhatja azt a gyulladásos folyamatot az agyban, amit a depresszióhoz társítanak. 

A kutatók patkányokon kísérleteztek azzal, hogy a stressznek kitett, és arra érzékenyen reagáló egyedek beleiben megtalálható baktériumokat átültették olyan állatokba, amelyeket nem ért stresszhatás. A korábban egészséges egyedek ugyanolyan tüneteket kezdtek produkálni, mint a stresszes állatok, és még a gyulladás is megjelent az agy egyes részein.

ongyilkos-depresszio(210x140)(2).jpg (öngyilkosság, depresszió, )
Fotó: Thinkstock

Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a stressz, az agyban megjelenő gyulladások és a mikrobiom összefüggéseit vizsgálta. A rágcsálóknál a szociális hierarchia és a területi viszonyok jelentik a legnagyobb stresszt, ezért a kutatók arra mentek rá, hogy ezekkel kapcsolatos szituációknak tegyék ki a kísérleti egyedeket. Bármilyen furcsán hangzik is,

a patkányok is képesek szorongani, és a depresszióra is hajlamosak,

a kutatók a viselkedési mintákból könnyen kiszűrték, hogy melyek bírták jobban a stresszt, és melyek kevésbé.

Azok, amelyek rosszabbul viselték a kutatást, teljesen más bélflóra-összetételt mutattak: több volt például az olyan baktérium a szervezetükben, mint a Clostridia. Amikor az ürülékmintákat átültették olyan egyedekbe, amelyek egyáltalán nem voltak stressznek kitéve, azok az ürülék eredeti “gazdájához” hasonló tüneteket kezdtek el produkálni. Az egyszerű szorongást nem, de a depresszióhoz hasonló tüneteket és a gyulladást átvették a kísérletben részt vett állatoktól.

A kutatók remélik, hogy az ilyen eredmények hozzájárulnak a depresszió hatékonyabb kezeléséhez, akár a bélflóra összetételén keresztül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik