Tudomány zöldövezet

Világszerte tömegesen pusztulnak a madarak

Világszerte egyre több régióban szenvednek a madarak az élőhelyek átalakulása, a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt. A helyzet Alaszkában is súlyos, ahol rengeteg állat pusztul el az éhségtől – írja az Esquire. A szakértők szerint a háttérben a halak hiánya áll, csak 2016-ban egyetlen hétvége alatt 8 ezer lumma tetemét találták meg az állam keleti részén.

Elképzelhető, hogy a fő táplálékot jelentő heringek és kisebb halak száma az éghajlatváltozás miatt ilyen alacsony. Prince William Soundnál, Alaszka déli részén különösen kevés a hering, a térségben 1983-ban súlyos olajszivárgás történt.

Fotó: iStock

A helyzet a világ más pontjain is drámai: az ausztráliai Lord Howe-szigeten a tengeri madarak a műanyagszennyezés miatt pusztulnak, míg Hollandia partjainál tömegesen vetődnek partra a lummák tetemei.

Az Antarktiszon a pingvinek nagy arányban pusztulnak, az egyik 40 ezres kolónia fiókáiból 2017-ben csupán kettő maradt életben.

A madarak egyedszám-csökkenése számos jelentős következménnyel járhat, és az egész táplálékláncra komoly hatást gyakorolhat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik