Tudomány zöldövezet

Pokoli nyarak várnak ránk

Világszerte egyre gyakrabban dőlnek meg a nyári melegrekordok, egy új kutatás alapján pedig a trend még sokáig ki fog tartani – írja a Live ScienceScott Power, az Ausztrál Meteorológiai Intézet szakértője és kollégái úgy vélik, ha nem kezdünk valamit az üvegházgáz-kibocsátásával, akkor a Föld nagy részén sorra alakulnak majd ki újabb nyári csúcsok.

A csapat 22 korábbi klímatanulmány analizált, hogy előrejelzéseket adhassanak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a jelenlegi kibocsátás mellett a Föld 58 százalékán 2100-ig minden egyes évben lesz legalább egy havi melegrekord.

Az országok 10 százalékánál pedig évente legalább egy korábbi havi csúcs minimum 1 Celsius-fokkal fog megdőlni. A legsúlyosabb helyzet az Egyenlítőnél fog kialakulni, itt minden évtizedben 24 hónapban állhat be új rekord.

Kép: iStock

Powerék ugyanakkor úgy gondolják, hogy gyors intézkedéssel még enyhíthető a hőség. Ha 2020-ig sikerül drasztikusan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, csupán az országok 14 százalékát fogják érinteni az évente jelentkező havi melegrekordok. Igaz, javulást csak hosszú távon tapasztalhatunk majd, akár évtizedekbe is telhet, mire a hőmérséklet csökkenni kezd.

Gyakorlatilag semmi esély arra, hogy 2020-ig látványos eredményeket érjünk el, ennek ellenére nem szabad feladni: minél előbb sikerül visszaszorítani a kibocsátást, annál kisebb hatása lesz az éghajlatváltozásnak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik