Tudomány bbc history

Orwell már nem élvezhette az 1984 hatalmas sikerét

George Orwell egy isten háta mögötti szigeten írta meg az 1984-et, itt romlott le egészségi állapota.

Sokáig nem úgy alakultak a dolgok, hogy az 1903-ban született Eric Arthur Blair fogja megírni a kommunista, és általában a totalitárius rendszerek legplasztikusabb kritikájának számító regényt.

A gyarmati tisztviselő fiaként született Blair az elit intézmények közül is kiemelkedő Eton College-ban végezte középfokú tanulmányait, ám 1922-ben a burmai gyarmati rendőrségnél vállalt állást.

Miután itt szembesült a brit koloniális rendszer igazságtalanságaival, hazatért Európába, ahol csavargásai során megismerte Párizs és London szegénynegyedeinek világát is. Első könyve utazásain szerzett élményeit mutatta be, de az 1933-ban, immár George Orwell néven kiadott mű nem aratott túlzott sikert.

A szovjetek célkeresztjében

A spanyol polgárháború kirobbanása után Orwell tudósítóként utazott Barcelonába, majd sok más baloldali nyugat-európai fiatalhoz hasonlóan fegyvert is fogott a köztársaságiak oldalán. Elkövette azonban azt a „hibát”, hogy egy anarchista frakcióhoz, és nem a kommunistákhoz csatlakozott, így hamar a Spanyolországban is aktív szovjet titkosszolgálat célkeresztjébe került.

El is menekült az országból 1937-ben, de még sokáig tartott attól, hogy kommunista ügynökök próbálják majd meggyilkolni. Tapasztalatait a Hódolat Katalóniának című, már 1938-ban megjelent kötetében írta meg.

George Orwell 1940-ben. Forrás: Wikipedia

Híressé az Állatfarm 1945-ös megjelenése tette – a kézirat ugyan már egy évvel korábban elkészült, kiadni azonban a brit–szovjet háborús szövetség miatt ekkor nem engedték.

1984

Az 1984 alapötlete az 1944-es teheráni konferencia, illetve a világ „befolyási övezetekre” osztása kapcsán született meg Orwell fejében. A regényt az író nagyrészt egy isten háta mögötti skót szigetre elvonulva vetette papírra, egészsége azonban tovább romlott (hosszú évek óta küzdött a tuberkulózissal), részben az orvosi ellátás hiánya miatt.

A könyv eredetileg az Utolsó ember Európában címet viselte, de szerkesztői javaslatra Orwell végül a másik ötlete mellett döntött (egyesek szerint Orwell 1948-at akart a borítóra írni, de végül megcserélte az utolsó két számjegyet), így 65 évvel ezelőtt, június 8-án végül a halhatatlanná lett címen jelent meg a kötet.

Legnagyobb sikerét már nem tudta kiélvezni. Ugyan a regény rögtön a megjelenése után elragadtatott kritikákat kapott, az író szervezetét végül legyűrte a kór: alig fél évvel az 1984 kiadása után, 1950 januárjában elhunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik