Tudomány zöldövezet

Elefántmészárlásba kezdenek Botswanában

Botswana feloldotta a 2014-ben elrendelt elefántvadászati tilalmat – írja a Live Science. A jogszabályt Ian Khama, a természetvédelmi elkötelezettségéről elhíresült elnök ciklusa alatt vezették be, tavaly azonban Mokgweetsi E.K. Masisi elnök elrendelte a törvény felülvizsgálatát. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a vadászokra.

A kormány indoklása szerint azért van szükség a tilalom felfüggesztésére, mert 2019-re jelentősen elszaporodtak az állatok az országban, az emberek és elefántok közti konfliktusok pedig egyre gyakoribbak.

Emellett a korábban elefántvadászatból élők megélhetése is veszélybe került.

Botswanában megközelítőleg 130 ezer elefánt él, ez a teljes afrikai elefántpopuláció mintegy egyharmada. A vadászati tilalom bevezetése óta az egyedszám valóban növekedni kezdett, ráadásul a vadorzók ellen is sikerült komoly eredményeket elérni. Ennek ellenére az országban még napjainkban is problémát jelent az orvvadászat, tavaly szeptemberben 87 állat tetemét találták meg egy helyi védett területen.

A természetvédelmi szervezetek szerint az emberek és elefántok közti konfliktusok hátterében valójában nem a túlszaporulat, hanem a szokatlanul száraz időjárás áll. Az aszály miatt kevés a víz, az állatok pedig a lakott területek közelében keresnek vizet.

Paula Kahumbu, a nonprofit Wildlife Direct igazgatója egy tweetben rávilágított, hogy a vadászat legalizálása nem fogja enyhíteni a problémát, hiszen a vadászok nem a falvak és városok védelmében, hanem a legnagyobb agyarú példányok kilövésében érdekeltek. A szakértő úgy gondolja, hogy a vadászat hatására az elefántok még agresszívabbá válhatnak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik