Tudomány zöldövezet

Ilyen kárt ember még nem okozott

A hawaii Mauna Loa Obszervatórium vizsgálata szerint pénteken 415 ppm (part per million, azaz az egész milliomod része) fölé nőtt az atmoszféra szén-dioxid-szintje – számol be a USA Today.

Az emberiség történetében sosem volt még ilyen magas a gáz légköri koncentrációja, sőt a Scripps Oceanográfiai Intézet adatai alapján az elmúlt 3 millió évben sem volt még hasonló helyzet.

Több millió évvel ezelőtt a bolygó szén-dioxid szintje magasabb volt a 2019-es átlaghoz képest, ekkor a Föld jóval forróbb volt. A Homo sapiens mai tudásunk szerint mintegy 200 ezer éve jelent meg, fajunk fennállása óta nem volt ilyen extrém a szén-dioxid-koncentráció.

Fotó: iStock

A fosszilis tüzelőanyagok égetésével nagy mennyiségben keletkező üvegházhatású gáz a klímaváltozás egyik fő okozója: az anyag képes csapdába ejteni a hőt, ezzel melegítve a bolygót. A szakértők úgy vélik, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt hőmérséklet-emelkedés önmagában nem magyarázható természetes folyamatokkal.

Ralph Keeling, a Scripps Oceanográfiai Intézet igazgatója szerint az elkövetkező években is jelentős növekedést tapasztalhatunk a szén-dioxid-koncentrációban. Ha az emelkedést sikerül is megállítani, az éghajlatváltozás akkor is komoly hatásokkal jár majd.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik