Tudomány bbc history

Ki írta a Happy Birthdayt?

A dalocska egy oviból indulhatott világhódító útjára.

A magyarra átültetett szöveggel is hódító dalocska ma már világszerte elengedhetetlen része a születésnapi ünnepségeknek, és mint ilyen, minden idők egyik legsikeresebb szerzeményének tekinthető. Eredete viszont nem teljesen világos.

Ami biztosnak látszik, az az, hogy nyomtatásban először egy 1912-ben kiadott amerikai daloskönyvben szerepel, de ennél előbb születhetett.

Óvodából indult

A legvalószínűbbnek ma azt a feltételezést tarthatjuk, miszerint a dallamot valamikor az 1890-es években szerezte egy óvodát működtető testvérpár, Patty és Mildred Hill. Ők a nevelésben nagy szerepet szántak különböző egyszerű, könnyen megjegyezhető dalocskáknak, és a Happy Birthday valószínűleg egy reggeli kis köszöntőként, a „Good morning to all” szöveggel kezdte földi pályafutását.

Talán már ők írták át egy születésnap alkalmából a szöveget, talán nem, mindenesetre valaki átköltötte a szöveget, és a dalocska elindult világhódító útján.

Az 1930-as évekre már több hollywoodi filmben is szerepelt a dal, és egy Summy Company nevű cég meglátta az üzleti lehetőséget a dologban, 1935-ben Preston Ware Orem és Mrs. R. Forman alkotásaként levédette a dalt.

Ma már „ingyenes”

Ezt már akkor is többen vitatták, többek között Mildredék még élő húga, ám a védjegyet végül elfogadták, sőt azt még 1988-ban is 25 millió dollárért vásárolta meg akkori tulajdonosától a Warner Music Group zenekiadó óriáscég, amely folytatta is a nyilvános előadások és filmes, rádiós megjelenések utáni busás jogdíjak beszedését. Ezt végül valaki megelégelte, és hosszadalmas per indult annak eldöntésére, közkincsnek számít-e a dal.

A bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy immár nincs joga senkinek pénzt kérni a dalért – így ha legközelebb nagyobb társaságban énekelnénk, elég csak a hangunk miatt aggódni, attól nem kell félni, hogy egy kikerült felvétel alapján ügyvédek kopogtathatnak az ajtónkon.

(A cikkszerzője Eugene Byrne történész, újságíró)

Kiemelt kép: Eric Audras / AltoPress / PhotoAlto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik