Tudomány zöldövezet

Hamarosan mind rovarokat ehetünk

Napjaink állattenyésztése és hústermelése komoly veszélyt jelent a környezetre: módszereink rengeteg területet és vizet igényelnek, és az üvegházhatású gázok kibocsátásához is nagyban hozzájárulnak. Az eljárásaink nem is hatékonyak, a népesség növekedésével egyre nehezebb lesz fehérjével ellátni a populációt, bizonyos hústípusok pedig nem is egészségesek.

A Queenslandi Egyetem munkatársai különös alternatív megoldásokat találtak a proteinszükséglet ellátására – írja az IFLScience.

A kutatók szerint érdemes lenne áttérni a rovarokra és újabb növényforrásokra a fehérjebevitel során.

Louwrens Hoffman, a csapat tagja szerint az embereknek befogadónak kell lenniük, hiszen a túlnépesedett világban másképp kifejezetten nehéz lesz fehérjéhez jutni.

Fotó: iStock

A nyugati társadalmakban hagyományosnak számító haszonállatok meglepően kevés húst adnak, húsuknak pedig kifejezetten alacsony a proteinszintje. Ehhez képest bizonyos rovarokat hatékonyan lehet tápláló étellé alakítani. Hoffman szerint a kulcs az lehet, hogy az alternatív fehérjeforrásokból olyan táplálékokat készítsenek, amelyek a fejlett országokban is elfogadhatóak. A szakértők ki is dolgoztak ilyen ételeket, a csapat többek közt lárva- és légyalapú kolbászt és rovarokból kivont jégkrémet is létrehozott.

Amennyiben az új élelemforrásokat nem sikerül bevezetni, a rovarokat így is felhasználhatják táppótlásra az állattenyésztésben, ezzel növelve a fenntarthatóságot.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik