Tudomány zöldövezet

Unokáink már nem láthatják ezeket a természeti csodákat

Egy friss tanulmány szerint rengeteg olyan gleccsert fenyeget az éghajlatváltozás, amelyek természeti világörökségi helyszíneken találhatóak – számol be az MTI. A becslések alapján amennyiben nem sikerül mérsékelni a klímaváltozást, úgy a területükön gleccserrel rendelkező helyszínek csaknem fele teljesen jégmentessé válhat 2100-ra.

Fotó: iStock

A kutatók számítógépes modellek és egy globális gleccsernyilvántartás segítségével készítették el 46 területre vonatkozó előrejelzéseiket. A szakemberek számításai szerint az üvegházhatású gázok nagymértékű kibocsátása 21 természeti világörökségi helyszín gleccsereit veszélyezteti, igaz, alacsony kibocsátás esetén 8 terület így is teljesen jégmentessé válhat a század végére.

Ezeknek a gleccsereknek az elvesztése óriási tragédia lenne, amely jelentősen befolyásolná az ivóvízforrások hozzáférhetőségét, a tengerszint-emelkedést és az időjárási mintákat”

– mondta Peter Shadie, a Természetvédelmi Világszövetség világörökségi programjának vezetője hozzátéve, hogy a példa nélküli hanyatlás az érintett területek világörökségi helyszínként való besorolását is fenyegetheti.

Az érintett országoknak muszáj megerősíteniük a klímaváltozás elleni harcban való elkötelezettségüket és lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy megőrizzék ezeket a gleccsereket a jövő nemzedékei számára”

– nyilatkozta a szakember.

A veszélyeztetett helyszínek a világ néhány legismertebb gleccserének, így a svájci Aletsch-gleccsernek, a Himalájában lévő Khumbu-gleccsernek és a grönlandi Jakobshavn-gleccsernek adnak otthont.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik