Tudomány az élet nagy kérdései
Budapest, 2017. augusztus 6.
Gyalogosok futnak át az úttesten az esőben Budapesten, az Állatkerti sétányon 2017. augusztus 6-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

Miért lesznek annyira idegesek az emberek az esős napokon?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 05. 05. 08:35

Aki utazott már esős, nyári napon tömegközlekedéssel, valószínűleg megtapasztalta, hogy ilyenkor az emberek ingerlékenyebbek, és kevésbé adnak az illemre. Mi állhat a jelenség hátterében?

A PsychCentral szerint az időjárás számos módon hathat az ember közérzetére és viselkedésére.

A magasabb hőmérséklet és az extrém csapadék kombinációja például a lehető legrosszabbat hozza ki az emberből.

Solomon Hsiang, a Princeton Egyetem akkori munkatársa 2013-ban olyan tanulmányt mutatott be, melyben az agresszió és a meleg közti összefüggést boncolgatta. A szakértő kollégáival átfogó elemzést végzett az éghajlat és az emberi konfliktusok kapcsolatát vizsgáló korábbi publikációkon. Arra jutott, hogy az esőzés és a hőmérséklet emelkedésének hatására kimutathatóan nő a csoportok és a személyek közti agresszió.

Ugyanabban az évben Marie Connolly, a Québeci Egyetem szakértője is publikált egy tanulmányt. A kutató vizsgálata során nőkkel készített interjút esős és meleg, illetve száraz és hűvösebb napokon. Az adatok alapján az alanyok jóval elégedetlenebbek voltak, amikor az időjárás fülledtebben alakult.

2017-ben Dick Ettema, az Utrechti Egyetem munkatársának neve alatt jelent meg egy publikáció, amely átfogóan elemezte az időjárás és a közlekedéshez fűződő hangulat kapcsolatát. A tanulmány ismét megerősítette, hogy az esős, meleg napok egyáltalán nem kedveznek az utazásnak.

Kép: Thinkstock

Az esős idő a meleggel együtt különösen rosszul hat szervezetünkre – írja a Live Science. A forróságban például nehezebben megy az alvás, a fizikai aktivitás jóval megterhelőbb, mindemellett pedig több nedvességet vesztünk a napi tevékenységünk során.

A megnövekedett hőmérséklettel ráadásul a szívverés és a vérnyomás is emelkedik, ez pedig az arousal, azaz a szervezet izgalmi és éberségi állapotának szintjére is hat. A magas fizikai arousal-szint pedig sokszor agresszivitással társul. A melegben ugyanakkor az arousal érzékelése csökkenhet, emiatt pedig az emberek hajlamossá válhatnak a helyzetek túlreagálására.

Ha a forróságot csapadék is kíséri, az további hatásokkal is járhat. A borús napokon például kevesebb szerotonin szabadul fel az agyban, mely anyag jelentős befolyással bír a hangulatra.

Az esőzések miatt ráadásul az emberek gyakran fedett helyekre – például tömegközlekedési eszközökre – húzódnak be. Így a nyári esőzések során sok ingerült ember gyűlhet össze viszonylag kis helyen, ez pedig növelheti a személyközi konfliktusok kialakulásának esélyét.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Kallos Bea/MTI )

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.