Tudomány

Disznókísérlet írhatja át a halálról alkotott képet

A Yale Egyetem csapatának sikerült újjáéleszteni az alapvető sejtaktivitást olyan disznók agyában, amelyeknek fejét órákkal korábban vágták le – írja az MTI.

A szakértők bíznak benne, hogy az eredmények segíthetnek az agyvérzés és az agysérülések hatékonyabb kezelésében, de a halál eddigi definíciójával kapcsolatban is kérdéseket vetnek fel.

A kutatók kiemelték, hogy a kísérlet során a disznók agya semmit sem érzékelt, és az állatok nem is nyerték vissza tudatukat. Nenad Sestan, a csapat tagja szerint orvosi értelemben az agyak nem voltak élőek, a kísérlet eredményei pedig nem hoztak konkrét klinikai áttörést az emberek számára.

A vizsgálat mégis több bioetikai kérdést is felszínre hozott, többek között az agyhalál definíciójával és a szervadományozással kapcsolatban. Azt például cáfolták, hogy a létfontosságú sejtaktivitás visszafordíthatatlanul megszűnik másodpercekkel, percekkel azt követően, hogy a sejtek oxigén- és vérellátása megszűnik.

A Yale kutatói 32 vágóhídon levágott sertés fejét használták a kísérletben. A szakértők négy órával a fej eltávolítása után speciális művért pumpáltak a sertések agyába, a beavatkozás hatására pedig az agy bizonyos területein újra életre keltek a sejtek.

Az agyból való kivezetés után a mesterséges vért is elemezték, ekkor derült ki, hogy az agy sejtjei felvették a vércukrot és az oxigént, illetve szén-dioxidot termeltek, emellett a kezelt agyterületek véredényei az azokat tágító gyógyszerekre is reagáltak. Ezek mind a működés jelei voltak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik