Tudomány zöldövezet

Radioaktív anyagokkal vannak tele a gleccserek

Régóta tudjuk, hogy a jégtömegek zsugorodása komoly veszélyt jelent: a jég olvadása megemeli a tengerek szintjét, ráadásul rengeteg állat, például a jegesmedvék fennmaradását is fenyegeti. Egy új vizsgálat most újabb veszélyt is fedett fel: a jégtömegek nagy mennyiségű sugárzó anyagot tartalmaznak, melyek az olvadással felszabadulhatnak – írja az IFLScience.

Caroline Clason, a Plymouth-i Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint a nukleáris katasztrófákat elemző kutatások eddig főként azt mérték fel, hogy miként hatnak a sugárzó részecskék a nem jeges környezetben élő emberekre, illetve ökoszisztémákra.

Ugyanakkor egyre több a bizonyíték arra, hogy a gleccserekben veszélyes szintig halmozódhatnak a radioaktív részecskék.

A kutatásban a szakértők 17 helyszínen folytattak vizsgálatot a sarkvidékeken, az Alpokban, a Kaukázusban, Brit Columbiában és Grönlandon. Adataik alapján a sugárzó anyagok koncentrációja 10-szer magasabb volt ezeken a területeken, mint a gleccsertelen régiókban. A csapat úgy véli, hogy a veszélyes részecskék nukleáris katasztrófákat és fegyverteszteket követően épülhettek be a jégbe.

Fotó: iStock

Clason szerint a részecskék szintje látványosan megugrott a csernobilihez hasonló balesetek során, de hasonló koncentrációemelkedést tapasztaltak az 1963-ban lerakódott jégben is. Ekkoriban, a hidegháború miatt igen komoly fegyvertesztelések zajlottak.

A szakértők következő célja annak felmérése, hogy a gleccserekben található anyagok mekkora veszélyt is jelentenek az emberi egészségre és a környezetre.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik