Tudomány zöldövezet

1,5 millió éves jégre vadásznak

A Kis C-dóma a Föld egyik leghidegebb és legsivárabb helye. A következő öt-hat évben kutatók egy csoportja azon fog dolgozni, hogy felhozzanak a helyszínnél egy 1,5 millió éves jégmagot – számol be az IFLScience. A projektről az Európai Földtudományi Szövetség bécsi konferenciáján számoltak be.

A munka a Concordia Kutatóközponttól 30 kilométerre zajlik majd, ez egy nagyjából kétórás utat jelent hójáróval. A szakértők radarok és fúrássorozatok segítségével állapították meg, hogy melyik helyszínen érdemes keresni.

Az eddig ismert legősibb jégmag 800 ezer éves, a minta elemzése sokat elárult a légköri szén-dioxid-szint és az éghajlat alakulásáról. A jég vizsgálata nagy segítséget jelentett a kutatóknak, ugyanakkor egy furcsaságot is felfedett: mintegy 900 ezer évvel ezelőtt a földi klímaváltozások a korábbi 100 ezer éves ciklusról 40 ezer évesre álltak át.

Fotó: iStock

Hubertus Fischer, a Berni Egyetem munkatársa és az új fúrást végző csapat tagja szerint az éghajlatváltozási intervallumokat a jégben kimutatható rövidebb meleg időszakok, illetve a jég szén-dioxid-szintje alapján tudják meghatározni. A szakértők úgy vélik, hogy a ciklus megváltozását az üvegházhatású gázok koncentrációjának alakulása idézte elő, az elmélet alátámasztásához azonban újabb jégmagokat kell analizálni. Az 1,5 millió éves minta felhozatala éppen ezért kulcsfontosságú.

Tudjuk, hogy éghajlatunk változik”

– mondta Olaf Eisen, az Alfred Wegener Intézet kutatója, hozzátéve, hogy a változás okainak megértése elengedhetetlen, ha ki akarjuk deríteni, hogy mi is vár bolygónkra.

A csapat a kiemelt jégmagban található buborékokat fogja tanulmányozni, hogy felmérjék a szén-dioxid-szint alakulását. A szakértők úgy tervezik, hogy 2025 körül érhetik el a jégpáncél alatt 2730 méterre fekvő réteget, ahonnan kinyerhetik a mintát.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik