Tudomány

Gombáktól és baktériumoktól hemzseg a Nemzetközi Űrállomás

Megvizsgálták és kategorizálták a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) élő baktériumokat és gombákat – írja az MTI. A szakértők főként olyan mikroorganizmusokat találtak, amelyek az emberrel hozhatóak összefüggésbe. A friss eredmények fontosak lehetnek a hosszabb űrmissziók megtervezésekor, hiszen az ilyen küldetések során a baktériumok akár veszélyt is jelenthetnek.

Checinska Sielaff, a Washingtoni Egyetem munkatársa és kollégái 24 mintát elemeztek, melyeket 14 hónap alatt gyűjtöttek be nyolc helyszínről, így az étkezőasztalról, az alvókabinokból, a wc-kről, a falakról és az ablakokról.

A vizsgálat alapján a gombák száma és összetétele változatlan maradt, a baktériumoké viszont a fedélzeten tartózkodó űrhajósok cserélődésével módosult.

A kutatók azt még elemzik, hogy a helyi mikroorganizmusok veszélyt jelenthetnek-e a legénységre.

A leggyakrabban előforduló baktériumok a Staphylococcusok és az enterobaktérium-család tagjai voltak. A szakértők többek közt a Staphylococcus aureust is kimutatták, a baktérium emberi bőrön és nyálkahártyán él, és ritka esetekben veszélyes fertőzéseket idézhet elő.

Kép: iStock

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a mikroorganizmusok milyen hatást gyakorolnak az űrállomásra. Az azonosított baktériumok között olyanok is akadnak, amelyek a Földön hozzájárulnak az anyagok lebomlásához és széteséséhez.

Nitin Singh, a Kaliforniai Műszaki Intézet munkatársa és csapata egy korábbi elemzésben olyan baktériumtörzseket fedezett fel, amelyek ellenállóak egyes antibiotikumokkal szemben. A mostani vizsgálathoz hasonlóan Singhék sem tudták felmérni a mikrobák veszélyességét.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy hosszú távon biztosítható legyen az ISS működőképessége és az asztronauták egészsége

– mondta Kasthuri Venkateswaran, a NASA szakértője.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik