Tudomány

Kincsek kerültek elő az inkák szent tavából

A Titicaca-tavon fekvő Nap-sziget egykor áldozati ajándékok bemutatásának helyszíne volt – írja az IFLScience. Egy, a szigethez tartozó sziklánál már jóval az inkák ideje előtt helyeztek el felajánlásokat az Andok első nagy államának előkelői.

Az emberek a Nap-szigetet gyakran az inkákhoz kötik, mivel fontos zarándokhelyük volt, és mivel sok szertartásos épületet és felajánlást hagytak a szigeten és annak környékén

– mondta Jose Capriles, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa és a feltárást végző csapat tagja. A friss eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy már a Tiwanaku-kultúra tagjai is mutattak be áldozatokat a szigetnél. A Tiwanaku-kultúra időszámítás szerint 6-12. században létezett a térségben.

Fotó: iStock

Az új vizsgálatban a nemzetközi kutatócsapat a Nap-sziget melletti Khoa-zátonyt tanulmányozta. A szirtet mára ellepte a víz, ráadásul nagy mennyiségű üledék is rakódott rá, a szakértők ezért először képalkotó eszközök segítségével mérték fel a környéket. Ezt követően merülést is végeztek, és több értékes leletet, például egy drágakőből faragott szobrocskát, egy agyagpumát, illetve kagylókból és aranyból készített ékszereket is feltártak. A leletek egy részét a korabeli szárazföldön helyezhették el, a többit pedig csónakokról dobhatták a tóba.

A Khoa-zátonynál már az 1980-as évek végén is azonosítottak ajándékokat. Ezek közül többet a régióba a 12. században megérkező inkák ajánlhattak fel isteneiknek.

A szakértők szerint a felfedezések segíthetnek jobban megérteni a Tiwanaku-kultúra vallási szokásait. A leletek újabb bizonyítékai annak, hogy az Andok első nagyobb állama igen szervezetten működött.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik