Tudomány

Ha a Google egy kicsit várt volna, övé lenne az új űrverseny

Az már nem kérdés, hogy a jövő a magán-űrutazásé - már csak annak kell eldőlnie, hogy milyen vállalatok lesznek azok, amelyek a verseny élvonalába kerülnek. A Google még 2007-ben indított egy Lunar XPRIZE nevű projektet, ami magánkézből finanszírozott csapatoknak adott lehetőséget, hogy leszállóegységet és rovert juttassanak a Holdra, a keresőóriás azonban 2018-ban kiszállt a kezdeményezésből, és a verseny győztes nélkül maradt, mert egyik csapatnak sem sikerült indításra kész eszközt felmutatnia. Csakhogy a GLXP-s csapatok nem hagyták annyiban: ugyan a versenyen kívül, de szinte mindannyian tovább masíroznak a Hold felé. Az izraeli kutatók például nemrég indították el a saját szondájukat, ami szelfit is lőtt az odafelé tartó úton.

A Beresheet, Izrael első Holdra készülő szondája a napokban készített szelfit a Földtől 37600 kilométerre. A szondát a SpaceIL és az Israel Aerospace Industries (Izraeli Repülőgépipari Iparágak) építették és egy Falcon 9-en indult az űrbe – előbbi a Google Lunar XPRIZE izraeli versenyzője volt, de nem tudta teljesíteni a 2018-as indítási határidőt. A szonda egy időkapszulát is visz magával, ami három lemezt jelent, rajta rengeteg adattal és információval, többek között az izraeli nép jelenéről és múltjáról – így kerül például rá egy holokauszt-túlélő története is.

Holokauszt-túlélő történetével indul a Holdra Izrael
Időkapszula kerül a Beresheetbe, ami az izraeli múltat és jelent mutatja be.

A Beresheet április 11-én száll majd le a Holdra, de nem ez az egyetlen lander, amely a GLXP nyomdokain a kísérőnkre készül. Az izraeliek negyedik nemzetként fogják kitűzni zászlójukat a felszínre, de követni fogja őket valószínűleg Németország, Japán és India is. A holdversenyben felpörgött projektek most kezdenek kifutni, többen NASA-segítséggel, vagy az Európai Űrügynökségen keresztül kacsintgatnak a világűr felé.

A szonda a Hold felé robog – fotó: SpaceIL / IAI

A japán ispace (korábban a verseny alatt Hakuto csapat) például olyannyira komolyan gondolja a holdra szállást, hogy két indításra is szerződést kötött a Space X-szel, és különböző konzorcium alatt Luxemburgban és az Egyesült Államokban is folytatja a projektjeit. A német Part Time Scientists 2020-ban tervezi elindítani Alina nevű landerét a Hold felé, roverje pedigmár a GLXP alatt el is készült – nem is csoda, hiszen az Audi Lunar Quattro megépítéséhez olyan óriáscégek járultak hozzá, mint az Audi, a Vodafone és a Red Bull Media. Az amerikai Astrobotic kicsit óvatosabban ugyan, de szintén a Hold irányába kacsintgat: a United Launch Alliance Atlas–5 rakétáján foglalt magának helyet Peregrine leszállóegységével.

AZ ŰRÜGYNÖKSÉGEK IS BESZÁLLNAK A BULIBA

A GLXP-s csapatok a nemzeti és nemzetközi űrszervezetek felé is nyitnak: az Európai Űrügynökség például 2025-re tervez egy olyan küldetést, amely megvizsgálja, hogyan lehet a Holdon fellelhető erőforrásokat felhasználni helyben. Az in-situ resource utilisation (ISRU, in situ erőforrás-felhasználás) misszió kidolgozásában benne van már a Part Time Scientists is, a francia Arianegrouppal és a belga Space Application Servicesszel együtt tervezik a projektet. Az ESA egyébként is elkezdett figyelni a Holdra: a főigazgató, Johann-Dietrich Wörner hozta be a köztudatba a Moon Village koncepcióját, ami tömöríti az összes olyan törekvést, amelyek a Holdra jutáshoz segítenek hozzá. Az Astrobotic szintén elindulhat az ESA-val: február végén jelentették be, hogy 2025-ben a Peregrine kezdheti az ISRU-projektet a Hold felszínén, de az izraeli IAI is felajánlotta, hogy a SpaceIL landerének egy verzióját használhatja az Európai Űrügynökség.

A NASA sem tétlenkedik persze: az úgynevezett Commercial Lunar Payload Services (CLPS) projekt keretein belül megnevezett kilenc olyan magánvállalatot, amelyeket megversenyeztet – a cél az, hogy valakivel karöltve először robotos, majd emberes missziót küldhessen a Holdra. Az űrügynökség a magánvállalatok segítségével akar olyan kereskedelmi alapokon kifejlesztett űreszközökhöz jutni, amelyekkel tudományos berendezéseket és technológiai kísérleti eszközöket juttathat el égi kísérőnk felszínére. A kilenc kiválasztott cég közül négy volt GLXP-s versenyző is van: az Astrobotic és a Moon Express nyilvánvalóan amerikai, így ők maguktól szálltak be a versenybe, az indiai Team Indus és a már említett japán ispace viszont konzorcium alatt oldotta meg a részvételt.

Úgy tűnik, a NASA végre visszamegy a Holdra
Fontos lépést tett az űrügynökség a jövőbeni holdutazás felé.

A HAZAI ROVER PARKOLÓPÁLYÁN

A magyar versenyző, a Puli jelenleg nem a roverre, hanem egy B-tervre koncentrál: a Puli Static Payload névre keresztelt egykilós hasznos teher egy fontos kísérletet repít majd a világűrbe. Az MCURAD kísérlet azt fogja megvizsgálni, hogy

a hagyományos, autóiparban használt mikrokontrollerekkel lehet-e űrbeli körülmények között dolgozni,

mennyire teszi őket tönkre a Napból érkező vagy a kozmikus sugárzás, esetleg egy-egy erősebb napszél-lökés. A kontrollerekről tudni lehet, hogy az extrém fizikai környezetet bírják, de ilyen nagy sugárzás közepette nem biztos, hogy megfelelően tudnak majd működni. A Puli hasznos teherben ilyen hagyományos, és speciális sugárzásvédett mikrokontrollerek is helyet kapnak, és ha kiderül, hogy a hagyományos változatok többé-kevésbé használhatók a világűrben, az nagyon le tudja csökkenteni egy-egy űreszköz gyártási költségét.

A Puli hasznos terhén lesz még két kamera is, az egyik csupán mérésekre szolgál majd, míg a másikkal legalább egy mutatós time-lapse felvételt akarnak csinálni a kutatók. Ezen felül földi hasznosításra alkalmas úgynevezett spin-off termékeken is dolgoznak: jelenleg üvegház-monitoring rendszert csinálnak, olcsóbbakat, megbízhatóbbakat, mint a most piacon kaphatók.

Fotó: Puli Space Technologies

A rover sincs elfelejtve, de ahhoz, hogy az Astroboticnál vásárolt kocka alakú helyre beférjen, zanzásítani kell – a csapat egyelőre erre ötletel. A rovert felvinni nagyjából 6 millió dollárba kerülne, míg a tudományos kísérleteket ki lehet hozni 1,5 millió dollárból, amelynek nagy része még mindig az útiköltség.

JÖN AZ ÚJABB HOLDVERSENY

A GLXP lefújásával egyébként még nincs vége a holdversenyeknek sem: az Airbus és nemzetközi partnerei idén tervezik elindítani a The Moon Race nevű projektet, amely egy kicsit más lesz, mint a Google kezdeményezése: itt olyan technológiai újítások kifejlesztése lesz a cél,

amelyek nélkül megvalósíthatatlan az emberes holdi jelenlét.

Ha minden jól megy, emellett 2019 kifejezetten izgalmas év lesz a holdi missziók szempontjából: Izrael után India is ide készül a Csandrajan–2-vel, és a januári sikeres misszió után Kína is visszatér majd a kísérőnkre a Csange-5-tel, amely már mintákat is szállít vissza a Földre. Lehetetlen elképzelni, mennyivel gyorsabb lehetett volna ez a verseny akkor, ha a GLXP még kitart pár évig – de az biztos, hogy ez az XPRIZE volt a katalizátora azoknak az űrkutatási projekteknek, amelyek lassan megpróbálják felvenni a versenyt az olyan privát nagy öregekkel, mint a SpaceX vagy a Boeing.

Főkép: az ESA illusztrációja egy holdfalu koncepciójáról (fotó: ESA)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Theresa May (L)  talking to speaker of the House, John Bercow as she arrives to make a statement to the House of Commons in London on December 17, 2018, following her attendance at an EU Summit last week. - Prime Minister Theresa May will on Monday warn MPs against supporting a second Brexit referendum, as calls mount for a public vote to break the political impasse over the deal she struck with the EU. "Let us not break faith with the British people by trying to stage another referendum," she will tell parliament, according to extracts from her speech released by Downing Street. (Photo by Jessica TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament"
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.