Tech

Holokauszt-túlélő történetével indul a Holdra Izrael

Ha minden jól alakul, 2019 első felében indul útjára az izraeli szonda, a Beresheetbe. Az eszköz a Holdra készül, fedélzetén időkapszulával, ami az izraeli múltat és a jelent is bemutatja.

Az első izraeli űreszközként a Beresheet juthat el a Hold felszínére, méghozzá a jövő év első felében, egy SpaceX rakéta segítségével – legalább is egyelőre ez a terv. A SpaceIL és az Israel Aerospace Industries (Izraeli Repülőgépipar, IAI) közös projektje egy időkapszulát fog magával cipelni, ami három lemezt jelent, rajta rengeteg adattal és információval, többek között az izraeli nép jelenéről és múltjáról – így kerül például rá egy holokauszt-túlélő története is.

„Ez egy nagyon megható pillanat számunkra” – mondta Jonathan Winetraub, a SpaceIL egyik alapítója. „Nem tudjuk, meddig maradnak majd a lemezek és az űreszköz a Holdon, könnyen lehet, hogy a jövő generációja fogja megtalálni őket, és többet akar majd tudni erről az időszakról.”


A Beresheet (a neve genezist jelent héberül) a Holdra juttatott legkisebb eszköz lesz: mindössze 1,5 méter magas, és 600 kilót nyom. A SpaceX Falcon 9-es rakétája nemcsak ezt a szondát viszi majd a világűrbe, hanem mellette több műholdat is.

A kutatók azt remélik, hogy a Beresheet Holdra juttatásával az izraeliek lehetnek a negyedik nemzet a kísérőnkön, ahová eddig csak a Szovjetuniónak, az Egyesült Államoknak és Kínának sikerült leszállnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik