Tudomány zöldövezet

A klímaváltozást már a költöző madarak is érzik

Egy friss tanulmány alapján hamarabb térnek vissza Európába és Kanadába a költöző madarak az éghajlatváltozás hatására – számol be az MTI. A Helsinki Egyetem szakértői szerint az állatok átlagosan egy héttel előbb érkeznek meg, mint fél évszázaddal ezelőtt. A felmelegedéssel párhuzamosan a vándorlási időtartam is megnövekedett.

A vizsgálatban a kutatók 21 észak-európai és kanadai madármegfigyelő állomás mintegy 195 fajtól begyűjtött adatait elemezték.

Az átlagolt vándorlási adatok változásai szerint a madarak tavaszi költözésüket az 1950-es évek óta átlagosan egy héttel hozták előbbre”

– mondta Aleksi Lehikoinen, a Finn Természettudományi Múzeum munkatársa és a tanulmány vezető szerzője. Andreas Lindén, a finn Novia Alkalmazott Tudományok Egyetemének szakértője hozzátette, a folyamat a helyileg uralkodó hőmérsékletekkel van összefüggésben. Minél korábban kezdődik a tavasz, annál hamarabb indul meg a vándorlás.

A nem túl távol, Európában vagy Észak-Amerikában telelő madarak esetében évtizedenként 1,5-2, míg a távolról érkező, jóval délebben telelő állatoknál évtizedenként átlagosan 0,6-1,2 nap az eltolódás mértéke.

Egyes fajoknál a változások különösen látványosak, az énekes hattyúk (Cygnus cygnus) például két héttel korábban érkeznek Finnországba, mint az 1980-as években.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik