Tudomány bbc history

Hogyan kerültek lengyel árvák egy indiai maharadzsa udvarába?

A II. világháborúban Digvijaysinhji Ranjitsinhji önként jelentkezett árva és félárva lengyel menekültek befogadására.

Miután a Szovjetunió 1939-ben Hitlerrel lepaktálva hátba támadta Lengyelországot, az NKVD azonnal belekezdett a kegyetlen tisztogatásba. Jól ismert a katyńi vérengzés története, de a lemészárolt katonatisztek, értelmiségiek mellett a szovjet hatóságok a becslések szerint legalább fél-egymillió lengyelt – teljes családokat, köztük nőket, gyerekeket, időseket – deportáltak az Urálon túli területekre.

Amikor aztán a Szovjetunió hirtelen a háborúba eredetileg Lengyelország megvédéséért belépő britek oldalán találta magát, egy csapásra elég kényelmetlenné vált a deportáltak ügye.

Végül az 1942-es Sikorski–Majszkij egyezmény alapján Sztálin amnesztiát is adott a deportált lengyeleknek – csak hát éppen nem volt ország, ahova hazatérhettek volna, hiszen a Wehrmacht ekkortájt mélyen szovjet területen harcolt. A szabadság pedig önmagában nem sokat javított a lengyelek helyzetén, a létéért küzdő szovjet állam még a legalapvetőbb feltételeket sem nagyon tudta biztosítani számukra.

Önként jelentkezett

A lengyelek egy részét felszívta az egyezmény alapján megalakult, Anders tábornok vezetésével létrehozott lengyel expedíciós hadsereg, amely Iránon keresztül igyekezett csatlakozni a brit erőkhöz. Anders a katonákkal együtt a közeli táborokban összezsúfolódott civileket is magával vitte Iránba, ahova egy későbbi, második evakuációs hullámban is érkeztek lengyel menekültek.

Az ekkor brit–szovjet megszállás alatt álló országban sem volt sokkal rózsásabb a helyzetük, úgyhogy nagy részüket innen tovább szállították különböző – főként a Brit Birodalomhoz tartozó – területekre, ahol befogadták őket.

Önként jelentkezett árva és félárva lengyel menekültek befogadására Digvijaysinhji Ranjitsinhji maharadzsa, aki a britektől némi függetlenséggel bíró Navánagar állam uralkodója volt. A maharadzsa gyerekkorától ismerte és kedvelte a lengyel kultúrát, apja ugyanis nagy rajongója volt Ignacy Paderewski lengyel zongoraművésznek (1919-ben miniszterelnök), akit udvarába is meghívott.

Egy iskolát kért a nevével

Mindent megteszek ezekért a gyerekekért, ami hatalmamban áll – vissza kell nyerniük egészségüket és erejüket e szörnyű megpróbáltatások után, hogy a jövőben meg tudjanak birkózni azokkal a feladatokkal, amelyek a felszabadított Lengyelországban várnak rájuk

– mondta egy interjúban.

A maharadzsa a főváros közelében egy tábort létesített a gyerekeknek, ahol több ezren várhatták ki a háború végét. A maharadzsa az iskoláztatásukra is figyelt, de úszómedencét is építtetett nekik, fiai is gyakran együtt játszottak a menekültekkel, akik közül sokan a palotába is meghívást kaptak.

Navánagar maharadzsája egymaga nagyjából az Indiában befogadott lengyel menekültek felét látta vendégül a háború végéig, amikor túlnyomó többségük Lengyelország vagy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada felé vette az irányt. Sikorski tábornok személyesen is találkozott a maharadzsával, akit megkérdezett, hogyan köszönhetnék meg neki, amit tesz.

Elnevezhetnének rólam egy iskolát, miután Lengyelország újra szabad ország lesz

– volt a válasz. Erre végül csak 1999-ben került sor, ma egy középiskola viseli az indiai uralkodó nevét, aki korábban posztumusz magas állami kitüntetést is kapott a lengyel kormánytól.

Illusztráció: Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik