Tudomány

Tizenöt napig vértől áradt a Duna

Attila halála után a hunok többsége Csaba mellé állt, iszonyatos csatában győzték le Aladárt és az őt támogató németeket. Aztán fordult a kocka, Attila fiai és a hunok árulás áldozatai lettek.

Adó fejében Attila király megkímélte Róma városát, de nem annyira az elébe lovagló pápa érvei győzték meg, hanem az a kardot lengető, fogát csikorgató alak, aki a Szentatya feje felett lebegve fenyegette a királyt.

Mesélünk

Ezután hazatért és megnősült: a baktriai király világszép, Mikold nevű lányát vette feleségül. Első látásra annyira belebolondult, hogy a menyegzőn a szokottnál többet ivott, és miután a nászt elhálta álomba merült. Csakhogy orrából megeredt a vér, a száján át a torkába folyt, ott pedig megalvadva elakasztotta a lélegzet útját. Attila, a hunok nagy királya meghalt.

Ellenségei némi hezitálás után cselhez folyamodtak. Megosztották az egységes hun közösséget, viszályt szítottak Attila fiai közt, kirobbant a testvérháború, amelybe a nyugati nemzetek is beszálltak.

A szex ölhette meg Attila királyt
A szokottnál többet ivott az esküvőjén, majd miután elhálta a nász, eleredt az orra vére: hátán feküdt, a torkába alvadt vér megakasztotta a lélegzetét.

Innen folytatjuk történetünket félretéve a történettudományt, továbbra is a magyar krónikás hagyomány alapján írunk őstörténetünkről úgy, ahogy azt elődeink ránk hagyták, ahogy ők hitték és tudták. Válogatásunk önkényes, a teljesség igényére sem törekszik, csupán mesélünk.

Vértől áradt a Duna

A hunok egy része Csaba királyfit kívánta királynak tenni, akit Honorius görög császár leányától nemzett Attila, míg a másik Aladárt, aki Krimhilda német hercegnőtől született. A Képes Krónika szerint A hunok értelmesebb része Csabához vonzódott, az idegen nemzetség kevés hunnal pedig öccséhez, Aladárhoz.

Mindketten uralkodni kezdtek, ám idő múltán egymás fölébe próbáltak kerekedni. Ekkor Veronai Detre német fejedelem mesterkedésének hatására hatalmas csata kezdődött.

…a Duna tizenöt napig folytonosan német vértől áradt; ama napokban a hunok olyan öldöklést vittek véghez, hogy ha gyűlölségük miatt a németek ezt nem titkolnák, bizony be kellene vallaniuk, hogy Sicambriától Potentianáig sem emberek, sem az oktalan barmok tiszta vizet nem ihattak a Dunából.

Tizenötezren maradtak

Az összecsapást Krimhilda csatájának nevezték, Csaba fényes győzelmet aratott Aladár felett, ám ezzel még nem volt vége. A krónika csak annyit mond, hogy Veronai Detre árulással legyőzte Csabát, mégpedig annyira, hogy:

alig tizenötezren maradtak meg Csaba részéről; a többi hunokat és Attila fiait teljesen kiirtották, leölték. Attila halála után fiai és a hunok egymást gyilkolták le.

– tudósít a Képes Krónika.

Csaba és megmaradt népe, a hagyomány szerint 15 ezer hun menekülni kényszerült a királyfi anyai nagyapja, Honorius védőszárnyai alá. Tizenhárom évet töltöttek a hunok görög földön, ám hiába akarta őket a császár megtelepíteni, ők Csaba vezetésével visszatértek Szittyaországba. Innen folytatjuk.

Illusztráció: Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik