A Kínai Orvostudományi Akadémia irányítása alá tartozó kórház munkatársai az egészséges életmódot jellemző hat tényező, a dohányzás elkerülésének, az egészséges testtömeg fenntartásának, a megfelelő testmozgás, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, illetve a vörös húsok mérsékelt fogyasztásának hatásait vizsgálták – írja az MTI.
Az elemzésben több mint 100 ezer személy vett részt. Az alanyok 83,4 százalékánál volt megfigyelhető három-öt az érintett egészséges faktorok közül, de mindössze 9,1 százalékuk tartotta magát az összes tényezőhöz. A résztvevők 7,5 százaléka legfeljebb három egészséges szokást követett.
A rák előfordulásának csökkenése a betartott egészséges szokások számának növekedésével fordított arányban áll. A kutatók szerint minden egészséges szokás 6 százalékkal csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát.
Az egészséges életmód a legfontosabb tényező a tüdőrák és a végbélrák visszaszorításának esetében. A végbélráknál az esetek 31,9 százaléka, a májráknál 47,4 százaléka volt betudható egészségtelen életmódi tényezőknek.
Ku Tung-feng, a csapat vezetője szerint eredményeik megerősítették az egészséges életmód és a rákkockázat csökkentése közti összefüggést. A kapcsolatot korábban több nyugati társadalmakban végzett vizsgálat is igazolta, de Kínában eddig csak kevés adat bizonyította.
Kiemelt fotó: iStock