Tudomány zöldövezet

Csúnyán elszámolták magukat a tudósok a földi jégkészlettel

Egy friss kutatás szerint a világ gleccserei a vártnál 18 százalékkal kisebbek. A tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ez érzékenyen érintheti a világ néhány nagy folyójának vízutánpótlását.

Az ETH Zürichi Egyetem és a Svájci Szövetségi Kutatóintézet új vizsgálata szerint világszerte 215 ezer gleccser mintegy 158 ezer köbkilométernyi jeget tartalmaz – számol be az MTI.

A csapat a korábbiaknál részletesebb műholdas felvételekből dolgozott, ez tette lehetővé a pontosabb becsléseket. Eredményeik szerint Ázsiában, így a Himalájában, a Tibeti-fennsíkon és a közép-ázsiai hegységekben a korábban feltételezettnél negyedével kisebb a gleccserek mérete.

Daniel Farinotti, a tanulmány vezető szerzője úgy véli, az új számítások fényében azzal kell számolni, hogy az ázsiai magashegységekből a véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek. A szakértők szerint idővel a gleccserek olvadása miatt csökkenhet az Indus folyó vízhozama, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet.

Ez több száz millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Az említett ázsiai térségekben a nyári olvadással érkező vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére. Farinotti ezt a nyugtalanítónak nevezte, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy további ázsiai gleccsereket is fel akarnak mérni, hogy még pontosabb becslésekhez juthassanak.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik