Tudomány

Újabb emberi embriókon hajtanak végre génszerkesztést

Néhány hónappal azt után, hogy Csienkuj He bejelentette, emberi embriókon hajtott végre génszerkesztést, újabb emberi génmódosítási kísérletsorozat indul. Igaz, ezúttal el fog maradni a botrány, hiszen Dieter Egli, a Columbia Egyetem szakértője a szabályokat betartva kezdett bele kutatásába.

Mikor novemberben kiderült, hogy Csienkuj He vezetésével génszerkesztésen átesett gyermekeket hoztak világra, azonnal kitört a botrány a szakmai körökben. A kínai kutató kísérlete során számos etikai és jogi szabályt áthágott. Dieter Egli azonban az előírásokat követve kezdett vizsgálataiba – írja a Futurism. A szakértő az embriókban egy olyan genetikai rendellenességet céloz meg, amely vakságot okozhat.

Egli kísérleteiben ugyanazt a génszerkesztései technikát használja, mint kínai kollégája, viszont a beavatkozás után egy nappal megsemmisíti az embriókat, így nem születnek meg a génszerkesztett gyermekek. Egli vizsgálatait ráadásul rengeteg szakértő felügyeli – nem úgy, mint He munkáját, aki teljes titokban hajtotta végre kísérleteit.

Az emberi génmódosításokkal kapcsolatban a fő probléma az, hogy még nem tudni, hogy a beavatkozások milyen mellékhatásokkal is járnak. Így a szakértőknek először olyan kutatásokat kell elvégezniük, amelyekkel jobban felmérhetik a génszerkesztés hatásait, és csak akkor hozhatnak létre génmódosított embereket, ha már száz százalékig meggyőződnek a technika biztonságosságában.

Persze akadnak olyanok is, akik teljesen elutasítják az emberi génszerkesztés ötletét.

Egyes szakértők szerint a génmódosításokkal egy új, felsőbbrendű ember jöhetne létre, ez pedig számos veszélyt rejthet. Ezt a véleményt osztotta Stephen Hawking is, aki halála után megjelent könyvében fejtette ki gondolatait a témával kapcsolatban.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik