Tudomány

Így néz ki, amikor havazik a Marson

A vörös bolygó nem is mindig olyan vörös: a Marson is szokott havazni, méghozzá szén-dioxid alapú csapadék és vízalapú is. A jelenséget már 2008-ban észrevette a Phoenix Mars Lander.

Csodás képet tett közzé a NASA a marsi hóról: ez az utólagosan megmunkált fotó szén-dioxid havat mutat, ami a melegebb időszakban kicsit már elpárolgott a bolygó légkörében, és csak a mélyebb völgyekben maradt meg a felszínen.

Utómunkán átesett kép a marsi hóról – fotó: NASA

A Marson kétféle hó is tud esni: az északi féltekén a téli hónapokban vízalapú, a déli féltekén pedig szén-dioxid alapú. A részleteket a Mars Reconnaissance Orbiternek köszönhetjük, amely először fedezte fel, hogy a vörös bolygón vannak szén-dioxid alapú hófelhők.

Éjszaka, a hőmérséklet gyors csökkenésével a bolygón a felhők hirtelen kristályosodáson esnek át. Ezzel egy időben a hőmérséklet gyors és lokalizált újraelosztásának köszönhetően a fellegek körül a légáramlatok instabillá válnak, a vízjég pedig kihullik. Egyes részecskék a meleg hatására már a levegőben elpárolognak, de sok hószemcse eléri a talajt.

A vörös bolygón a légköri állapotok túl változékonyak és instabilak, így a havazások sem rendszeresek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik