Tudomány zöldövezet

Ezért ápolták a csupasz fák lombját

November közepén a lakossági tájékoztatás szerint lombtrágyázás folyt Óbudán több helyszínen is. A furcsa ebben az, hogy a fákon ekkor már csak alig pár szédült őszi levél maradt... Megfejtettük a titkot.

A 24.hu egy olvasója jelezte, hogy november második hetében éjszakánként, az önkormányzat megbízásából nagy teljesítményű permetezőgéppel kezelték az óbudai otthona körüli fákat. Városi laikusként ebben talán nem is látott volna semmi különöset, hiszen szórják csak, ha arra van szükség, ám amikor elolvasta a kiragasztott tájékoztatót, elgondolkodott.

Ezen felhívás szerepel, miszerint a megjelölt fákat permetezni fogják, ne tartózkodjanak adott növények közelében, éjszakára pedig szedjék be az erkélyen száradó ruhákat. Emellett egyéb információk, amelyekből cikkünk tételmondata:

A vegyszer emberekre, állatokra veszélytelen lombtrágya, mely beszáradása után a helyszínek újból látogathatók.

November közepén járunk, a növények már mind ledobták leveleiket, ami mégis maradt még rajtuk elsárgulva, megfonnyadva, azt – olvasónk megfigyelése szerint – a permetező berendezés óriási nyomása tépte le.

Olvasónk fotója

Paraffint szórtak, csak rosszul írták

Rossz az, aki rosszra gondol, de kinek ne jutna eszébe, hogy mi értelme van levélhullás utáni kopasz fákat lombtrágyázni? Két kattintás a neten és kiderül: az eljárás lényege, hogy tápanyagokat juttasson a növénybe ép, egészséges, zöld leveleken keresztül. Mielőtt túlgondoltuk volna a történetet megkerestük Zsigó Györgyöt, a munkát végző Toxa-Terv Bt. vezetőjét.

Kommunikációs hiba történt, valójában a kártevők gyérítését szolgáló paraffinolaj hatóanyagú permetszert (kereskedelmi neve: Vektafid A) szórtunk a fákra az önkormányzat megbízásából, csakhogy maga a felhívás egy korábbi szöveg rossz átiratát tartalmazta

– mondja a növényvédelmi szakember a 24.hu-nak.

A cég legutóbb nyáron dolgozott Óbudának, akkor valóban lombtrágyázás volt a feladat, és akkor is kirakták az információs röplapokat, falragaszokat. Azt a mintát írták most át, ám paraffinolaj helyett lombtrágya maradt a szövegben. Minden más stimmel, a két százalékos permetlé semmiféle egészségügyi kockázattal nem jár, az autókra cseppent anyag nem károsítja a felületet, le lehet mosni.

Zsigó György elismeri a hibát, kihelyezés előtt nem olvasták át kellő alapossággal a felhívás szövegét. De a lényeg, hogy környéken lakók megnyugodhatnak: nem került káros vegyszer a környezetbe, és az önkormányzat valós, értékes szolgáltatásért fizetett.

Megfullad a kártevő

Ha már itt tartunk, mi szüksége a fáknak paraffinra?

A kétszázalékos oldattal lombhulláskor szokás a platánokat és juharfákat permetezni: az olaj vékony filmréteget képez az egész növényen, és légzésük gátlásával pusztítja el a rajtuk áttelelni készülő kártevőket

– magyarázza Zsigó György.

Juharfákon a levéltetvek nyár végén apró repedésekbe rakják le petéiket, majd elpusztulnak. A tojások viszont átvészelik a mínuszokat, belőlük bújik elő tavasszal az újabb generáció – a tél folyamán viszont ebben az állapotban is szükségük van némi oxigénre, ezért hatékony az eljárás. Ugyanez a helyzet a platán leveleit halványra szívó kártevő, a platán csipkéspoloska esetén is.

Ami pedig a szórást illeti, úgynevezett kommunális permetezőgépről van szó, ami egyméteres ventillátorral szívja be a levegőt, hogy egy irányítható, 30 centi átmérőjű csövön, nagy erővel szórja szét az anyagot. A permet igen finom, így magasra feljut, az egész fát beborítja. Cserébe persze nem ez a legcsendesebb növényvédelmi munka.

Illusztráció: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik