Tudomány

A klímaváltozás a bűnözésre is hathat

A Boulderi Coloradói Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a hőmérséklet változása és a bűncselekmények aránya között. Adataik alapján a melegebb telek során jóval több erőszakos bűncselekményt követnek el, mint a hidegebb teleken.

A rendőrségi adatok alapján az erőszakos bűncselekmények többségét nyáron követik el, az új eredmények viszont azt sugallják, hogy Amerika bizonyos részei a felmelegedés hatására egyre erőszakosabbá válhatnak – írja az IFLScience.

Ryan Harp, a csapat vezetője szerint az enyhébb teleken több időt töltenek az emberek a szabadban, ez pedig lehetőséget teremt a bűncselekmények elkövetésére.

Az új vizsgálatban a kutatók az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont csapatával együtt dolgozva 1979-től kezdődően, 16 ezer városban városban vetették össze az éghajlati adatokat és az FBI által rögzített erőszakos bűncselekmények számát.

Az elemzett négy évtized azt sugallja, hogy erős és szignifikáns kapcsolat van a bűnözés és a magasabb hőmérsékleti értékek között.

A kutatók úgy vélik, hogy ez részben magyarázatot adhat arra, hogy miért nőtt a bűncselekmények aránya az ország északkeleti részén, ahol az utóbbi időkben jelentősen enyhültek a telek.

A szakértők szerint eredményeik akár azt is jelenthetik, hogy a globális felmelegedés miatt idővel világszerte egyre több lesz az erőszak.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik