Tudomány

Segítséget kaphat a NASA a földönkívüliek keresésében

Az alapító Yuri Milner szerint a Breakthrough Initiatives a jövőben nemcsak távoli helyeken, hanem a világűr közelebbi pontjain is elkezdheti keresni a földönkívüliek nyomait.

Yuri Milner a szervezet új terveiről a héten számolt be – írja a Space.com.

Nagyon komolyan gondolkodunk a Naprendszer alapú kezdeményezéseken

– mondta a milliárdos vállalkozó. Milner szerint céljuk az, hogy a Breakthrough Initiatives magánfinanszírozással egészítse ki a kormány által támogatott projekteket.

Az orosz-izraeli üzletember 2015-ben hozta létre a Breakthrough Initiativest. A szervezet már most finanszíroz két igen komoly, 100 millió dolláros programot: a Breakthrough Listent, melynek célja az idegen civilizációk keresése, illetve a Breakthrough Starshotot, mellyel a legközelebbi idegen csillaghoz juttatnának el parányi űrszondákat.

Egy Naprendszerbe tervezett Breakthrough-misszió is hasonló költségvetésű lehetne. Ez jóval alacsonyabb összeg, mint amennyivel a NASA egy-egy hasonló küldetés során gazdálkodhat (a Mars 2020 rover projektjére például 2,1 milliárd dollárt fordítottak).

Milner szerint missziójuk célpontja a Jupiter egyik holdja, az Európé, vagy a Szaturnusz egyik kísérője, az Enceladus lesz. Ezen égitestek jeges felszíne alatt ugyanis folyékony vízből álló óceán rejtőzik, amely alkalmas lehet a mikroorganizmusok befogadására. A harmadik célpont a Vénusz, melynek felszíne ugyan pokoli, a légkörben azonban az életnek kedvező körülmények uralkodhatnak.

Bár élet a Marson is előfordulhat, Milner szerint az égitest nem alkalmas egy Breakthrough-küldetésre. A vörös bolygón ugyanis valószínűleg igen mélyre kell lefúrni ahhoz, hogy életre utaló nyomokat találhassanak.

Kiemelt fotó: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Ajánlott videó

Olvasói sztorik