Tech

Senki nem tudja, honnan jönnek a titokzatos jelek

A Breakthrough Listen csapata egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megfejtse a világegyetem rejtélyes rádiójeleit, amelyek akár földönkívüli civilizációtól is érkezhetnek: mesterséges intelligenciát és neurális hálózatokat használ arra, hogy részletesebben elemezze és ügyesebben találja meg magukat a jeleket és azok forrását is.

A SETI Breakthrough Listen kutatócsoportja mesterséges intelligenciát használt arra, hogy a már korábban felfedezett, titokzatos rádiójeleket jobban megértse. A tudósok most olyan kitöréseket vizsgáltak, amelyek a Földtől hárommilliárd fényévnyi távolságról érkeztek, és egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan honnan és miből:

jöhetnek akár nagymértékben magnetizált neutroncsillagokból, de lehetnek egy fejlett, idegen civilizáció árulkodó nyomai is.

Ismeretlen jelek egy messzi-messzi galaxisból

A gyors rádiókitörések olyan impulzusok, amelyek mindössze ezredmásodpercekig tartanak, és a mai tudásunk szerint messzi-messzi galaxisokból érkeznek hozzánk. A Breakthrough Listen jelenleg a már felfedezett rádióhullámokat vizsgálja át, és próbál újakat felfedezni, amelyek akár földönkívüli civilizációk nyomai is lehetnek. A kutatók nemrég egy korábbi felvételben 72, eddig fel nem ismert rádiókitörést vettek észre, ezeken ugyanis az eddig használt algoritmusok egyszerűen átsiklottak.

Így fest a Green Bank teleszkóp, amivel a rádiókitöréseket befogták – fotó: SETI

A szóban forgó kitöréssorozatot FRB 121102 katalógusszámon jelölik a csillagászok, és az a különleges benne, hogy ismétlődik, a legtöbb gyors rádiókitörés ugyanis egyszeri. Pontosan ezért figyeltek az asztronómusok annyira az FRB 121102-re (az FRB itt egyébként a fast radioburst rövidítése, ami a gyors rádiókitörést jelenti), hiszen remélték, hogy a furcsa fizikával rendelkező jelenséget minél előbb meg tudják fejteni. Most kiderült, hogy a kitörések jó részét eddig észre sem vették.

Egyre valószínűtlenebb, hogy UFO-észlelés

A Breakthrough Listen mesterséges intelligenciát használt ahhoz, hogy a 2017. augusztus 26-án a nyugat-virginiai Green Bank Teleszkóppal felvett, ötórás kitöréssorozatot elemezze, és kiderült, hogy

72 kitörést korábban észre sem vettek a felvételeken.

Ez már csak azért is szép szám, mert korábban mindössze 21-et sikerült felfedezni a 400 terabájtnyi adatból. A jelenséget még 2012-ben fedezték fel, a most kiegészített adatokkal így már több mint 300 kitörést rögzítettek.

A UC Berkeley kutatója, Gerry Zhang szerint ez még csak a kezdet, és a mesterséges intelligencia sokkal nagyobb áttörésekre lesz képes a jövőben a csillagászat területén is. “Reméljük, hogy a sikerünk másokat is inspirál a gépi tanulás alkalmazására a rádióasztronómia területén” – írta egy közleményben.

Titokzatos jelek érkeztek az űrből
A kutatók egyelőre nem tudják, hogy honnan is érkeztek a rádióhullámok.

Zhang és csapata azt a módszert használta, amit az internet technológiai vállalatok szoktak a keresési eredmények optimalizálására és a képek besorolására. Arra tanították az úgynevezett konvolúciós neurális hálózatot, hogy észrevegye az olyan rádiókitöréseket, amiket a klasszikus algoritmus felismert, és hasonlóakat keressen.

A felfedezés egyébként segített arra rávilágítani, hogy a rádiókitörések nem szabályosan érkeznek, ezt gondolták ugyanis korábban a csillagászok. Így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy természetesek, és nem egy idegen civilizációtól érkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik