Tech

Csillagközi űrutazást jelentett be Hawking, Zuckerberg és egy orosz milliárdos

Lézernyalábbal gyorsítanák fel a fénysebesség ötödére űrvitorlájukat.

Elképesztő bejelentést tett kedden New Yorkban Stephen Hawking sztárfizikus és Jurij Milner orosz milliárdos, aki tavaly már százmillió dollárral támogatta a földönkívüli intelligencia utáni keresést. Milner ezúttal a csillagközi repülés megvalósítására készül.

Az orosz mecénás és Hawking sajtótájékoztatón mutatta be a Breakthrough Starshot nevű, százmillió dolláros programot, amely lefekteti a csillagközi űrutazás alapjait. A projekthez Mark Zuckerberg, a Facebook atyja is csatlakozott. Első lépésként szuperkönnyű robotűrhajót alkotnának, amely akár a fénysebesség ötödével is képes lenne haladni, így mindössze húsz év alatt érhetné el a hozzánk legközelebb eső csillagrendszert, az Alpha Centaurit.

„Elsőként az emberiség történetében többre lehetünk képesek a csillagok puszta bámulásánál. Elérhetjük őket” – magyarázta lelkesen Milner. A milliárdos által felvázolt technológia hihetetlenül hangzik: egy néhány száz atomnyi vastagságú, egyméteres vitorlát készítenének, amely egy apró, de egyebek mellett kamerákkal, műszerekkel és kommunikációs eszközökkel is felszerelt műszaki egységet szállít. Mindezt a Földről egy lézernyalábbal gyorsítanák fel óránként 160 millió kilométeres sebességre, ami nagyságrendileg ezerszerese az eddigi leggyorsabb űreszköznek.

Milner elmondta: az ehhez szükséges ismeretek és technológiák már rendelkezésre állnak, vagy a közeli jövőben rendelkezésre fognak állni, persze mint például a holdraszállásnál, itt is vannak komoly akadályok, amelyek leküzdésre várnak.

A projektet 55 évvel Jurij Gagarin első űrrepülésének évfordulóján jelentették be, Milner szerint a Breakthrough Starshot lesz a következő óriási lépés. A kutatást Pete Worden, a NASA Ames Kutatóközpontjának volt igazgatója vezeti. (Gawker, Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik