Tudomány zöldövezet

Olajbogyókból készülhet bioüzemanyag

Izraeli kutatók egy csoportja új módszert talált, mellyel bioetanollá alakíthatják az olívabogyók feldolgozásakor keletkező hulladékot. A folyadék üzemanyagaként használható fel.

Az olívaolaj préselésekor az olajbogyók súlyának mindössze ötödéből készül olaj, a maradék veszendőbe megy. Ráadásul a hulladék elhelyezése is nehézségekbe ütközik: az anyagot a megtisztítás után általában a földeken szórják szét.

Efféle melléktermékből világszerte évente mintegy egymillió tonna keletkezik, Izraelben pedig nagyjából harmincezer tonna. Az anyag elégetése környezetszennyező füstöt hoz létre, a komplikált és drága eljárásokkal járó előkészítés miatt pedig a természetes trágyaként való alkalmazása sem egyszerű.

A Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói az izraeli környezetvédelmi minisztérium anyagi segítségével ezért olyan új eljárást dolgoztak ki a hulladék újrafeldolgozására, mellyel etanolt nyerhetnek ki az olívaolaj gyártásakor keletkező melléktermékből.

Napjainkban rengeteg motor képes elégetni az etanolt,

még egy átlagos benzinüzemű motor üzemanyaga is tíz százalékban tartalmazhatja az olívaolaj készítésekor keletkező melléktermékből kinyerhető folyadékot.

A bioüzemanyagok, köztük a bioetanol felhasználása csökkentheti a hagyományos fosszilis üzemanyagok iránti függést, melyekből a tartalékok egyre fogynak, és amelyek elégetésekor üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik