Tudomány
Members of the Nobel Committee for Physics (L-R) Olga Botner, Goran K Hansson and Mats Larsson sit in front of a screen displaying portraits of Arthur Ashkin of the United States, Gerard Mourou of France and Donna Strickland of Canada during the announcement of the winners of the 2018 Nobel Prize in Physics at the Royal Swedish Academy of Sciences on October 2, 2018 in Stockholm.


The Nobel Prize laureates for physics 2018 Arthur Ashkin of the United States won one half of the prize, while Gerard Mourou of France and Donna Strickland of Canada shared the other half.  / AFP PHOTO / TT News Agency / Hanna FRANZEN / Sweden OUT

Több mint ötven éve nem történt ilyen a Nobel-díjak világában

Ismertették a 2018-as fizikai Nobel-díj nyerteseit. A három kitüntetett, köztük egy kutatónő, a lézerfizikában ért el átütő eredményeket.
Korábban a témában:

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Arthur AshkinGérard Mourou és Donna Strickland nyerték a 2018-as fizikai Nobel-díjat. A Nobel-díj hivatalos oldala szerint a kutatók a lézerfizika területén értek el jelentős áttöréseket találmányaikkal.

Csipeszek lézerből

Ashkinnak az úgynevezett optikai csipeszek létrehozásáért ítélték oda az elismerést. A szakértő az 1960-as években kezdett el lézerekkel foglalkozni, első komolyabb eredményét pedig 1987-ben érte el. Ekkor fejlesztését felhasználva képes volt élő baktériumokat megragadni anélkül, hogy károsította volna az organizmusokat. Ashkin ezzel egy régi tudományos-fantasztikus álmot valósított meg:

a fénynyomás segítségével tudott megmozgatni fizikai objektumokat.

Későbbi kísérleteiben azt is felmérte, hogy eszközét miként hasznosíthatja a biológiai rendszerek vizsgálatakor.

Mára az optikai csipeszeket számos területen alkalmazzák. Az efféle lézerujjak segítségével a szakértők atomokat, vírusokat és egyéb apró objektumokat tanulmányozhatnak, mozgathatnak és vághatnak át úgy, hogy közben nem okoznak nem kívánt sérüléseket.

Szemműtétekhez használják

Hasonlóan fontos áttörést hozott Mourou és Strickland kutatómunkája. 1985-ben Strickland doktoranduszként publikáltatott egy cikket témavezetőjével, Mourou-val. A kutatók a tanulmányban azt írták le, hogy miként alkottak meg egy minden korábbinál rövidebb és erősebb lézert.

A két szakértő által létrehozott nagy intenzitású, ultrarövid lézerek azért kivételesek, mert segítségükkel a különböző anyagok anélkül kezelhetőek, hogy maguk az anyagok megsemmisülnének. Az úgynevezett csörpölt impulzusú erősítő (CPA) rendszerek rövid időn belül szabvánnyá váltak a nagy intenzitású lézerek világában.

Natural killer cells are a type of lymphocytes which destroy cancer cells and other altered cells releasing cytotoxic granules.
Nobel-díjat értek a szervezetünkben dolgozó fékek
James P. Allison és Hondzso Taszuku kapták idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

A Mourou és Strickland által létrehozott lézereknek rengeteget köszönhetünk, a CPA-kat az iparban és az egészségügyben napjainkban egyaránt felhasználják. Az egyik leggyakoribb alkalmazás a szemgyógyászatot érinti,

a lézerekkel évente több millió korrekciós szemműtétet hajtanak végre.

A szakértők ráadásul úgy gondolják, hogy további alkalmazási területek várnak felfedezésre.

Évtizedek óta nem volt erre példa

Az idei fizikai Nobel-díj további érdekessége, hogy Strickland több mint ötven év után lett az első nő, aki megkapta a kitüntetést. Korábban csak Maria Goeppert-Mayernek, illetve Marie Curie-nek ítélték oda a fizikai Nobel-díjat – előbbi 1963-ban, utóbbi 1903-ban kapta meg az elismerést.

Az idei fizikai díjak kihirdetése után Strickland nyilatkozatában maga is felhívta a figyelmet a tudós nőket érintő problémára.

Meg kell ünnepelni a női fizikusokat, mert igenis vannak. Megtiszteltetés számomra, hogy egyike lehetek ezen nőknek”

– nyilatkozta a kutató.

A Nobel-díjakat hagyományosan főként férfiak kapják: eddig 844 férfi és 48 nő nyert valamilyen kategóriában. A tudományterületeken különösen érezhető az aránytalanság: kémiai díjat eddig négy, fizikait három, fiziológiai és orvosi elismerést pedig 12 nő vehetett át. A három fizikai Nobel-díjas nőből ráadásul kettő egy férfi kollégájával megosztva kapta a kitüntetést – Curie férjével, Strickland pedig egykori témavezetőjével együtt nyert.

Bár az utóbbi évtizedben némi javulás tapasztalható a Nobel-díjasok nemi arányát tekintve, a női tudósok megbecsülésének továbbra is van hová fejlődnie.

Kiemelt fotó: Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu

A Fidesz egyszerre két választást akar nyerni vasárnap

A Fidesz olyan vereséget mérne az ellenzékre, amelyet az őszig nem hever ki. A kormányoldal akár az összes EP-mandátum kétharmadát is megnyerheti, de rosszabb eredményt is elérhet, mint öt éve. Mutatjuk, min múlik ez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Britain's Prime Minister Theresa May announces her resignation outside 10 Downing street in central London on May 24, 2019. - Beleaguered British Prime Minister Theresa May announced on Friday that she will resign on June 7, 2019 following a Conservative Party mutiny over her remaining in power. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.