Tudomány

Lézerből készült eszközökkel nyertek fizikai Nobel-díjat

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn mutatta be az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseit, kedden pedig a fizikai kategória kitüntetetteit ismerhettük meg. Szerdán az is kiderül, hogy 2018-ban kik kapják meg a kémiai Nobel-díjat.

Arthur AshkinGérard Mourou és Donna Strickland nyerték a 2018-as fizikai Nobel-díjat – számol be a Nobel-díj hivatalos Twitter-oldala.

A szakértők a lézerfizikában értek el komoly áttöréseket.

Ashkin az optikai csipeszek létrehozásáért, illetve azok biológiai rendszerekben történő alkalmazásáért kapta meg az elismerést. Az optikai csipesz különlegessége, hogy lézerujjaival képes megragadni az apró részecskéket, például az atomokat. Az eszközzel a kutatók képesek sérülésokozás nélkül is megvizsgálni az élő sejteket.

Mourou-nak és Stricklandnek ezzel szemben a nagy intenzitású, ultra-rövid optikai impulzusok előállításáért ítélték oda a díjat. Az efféle lézereket nemcsak az iparban, de a gyógyászatban is fel tudják használni, segítségükkel ugyanis precízen lehet bevágásokat ejteni és lyukakat fúrni a különböző anyagokon.

Hétfőn a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseit ismertették, az elismerést az amerikai James P. Allisonnak és a japán Hondzso Taszukunak ítélték oda. Az elkövetkező napokban a további kategóriák nyerteseit is bemutatják, szerdán például a kémiai Nobel-díj győzteseit jelentik be.

Kiemelt fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik